04. de Keizer

2020 en de Tarot jaarkaart 04. de Keizer

Nu het jaar 2020 op zijn eind loopt is dit het moment om terug te blikken. Welke kaart hoort bij 2020 en hoe hebben we deze energie terug gezien in het jaar?

Iedere kaart in de Tarot wordt begeleid door een cijfer. Of het nu een Major of Minor is van de Azen tot de hofkaarten iedere kaart heeft een eigen cijfer.
En dit maakt dat je van ieder voor jou belangrijke datum, maand of jaar de passende kaart en zijn energie in de Tarot kunt vinden.

Wil je hier nu meer over weten… het e-book, je geboortedatum en de Tarot verdiept zich op dit onderwerp en is beschikbaar via de shop.

The Emperor van het deck Fifth Spirit Tarot van Charlie Claire Burgers

2020 is het jaar van de Keizer. Wanneer je de cijfers van dit jaar optelt 2+0+2+0 tref je daar het cijfer 4, het getal van de Keizer. In 2020 was de energie van de Keizer dan ook onze begeleider.
Deze 4 brengt ons nog meer inzichten over het jaar 2020 wanneer we niet alleen de Keizerkaart bekijken maar ook de 4 kaarten uit de sets in het deck. De 4 van Staven, de 4 van Kelken, de 4 van Zwaarden en de 4 van Pentakels.

Nu het jaar op zijn eind loopt en wij alle kennis over 2020 ondertussen hebben mogen ervaren en eigen mogen maken is het een perfect moment om terug te kijken en te ervaren, wat kwam die Keizer en de 4en energie ons nu vertellen.

04. de Keizer
We gaan vertrekken uit ons Keizer jaar. Wat heeft dit jaar ons allemaal gebracht, welke lessen hebben we geleerd, wat ronden we af en misschien nog het belangrijkste wat nemen we mee?

Ik hoef niemand te vertellen dat 2020 een bijzonder jaar was. Er is nog geen jaar voor 2020 geweest die wereldwijd zo’n impact heeft gehad en nog steeds heeft. Het voelt alsof we een nieuw tijdperk zijn ingestapt. Het nieuwe normaal, zowel bejubeld als verguisd, is een feit in welke vorm dat jij het ook wilt invullen. We staan aan het begin van een grote verandering, en hoe dit vorm gaat krijgen is nog voor niemand duidelijk maar dat er verandering gaande is en ook nodig is dat zal niemand ontkennen.

Met het jaar van de Keizer is een begin gemaakt aan deze verandering. De Keizer is verbonden aan het astrologisch teken van de Ram, het eerste teken in de dierenriem.
Deze keizer staat dus aan het begin waarna de volgende jaren zullen verdiepen, verbreden en uiteindelijk zullen verankeren in de verandering die is begonnen.

Wat komt de Keizer ons nu vertellen? Deze Keizer zegt, ik heb het recht hier te zijn met alles wat er in mij is. Ik hoef mij niet kleiner, stiller of onzichtbaar te maken. Ik ben ik… en ik mag er volledig zijn!
Deze Keizer neemt vol zelfvertrouwen zijn ruimte in, is zichtbaar en spreekt zich uit. Deze Keizer weet ook dat terwijl hij zijn eigen ruimte inneemt een ander ook recht heeft op die eigen ruimte. Voor ieder is zijn eigen ruimte beschikbaar, het enige wat je hoeft te doen is in die ruimte te gaan staan! Je neemt niemand iets af door in je eigen ruimte te gaan staan.

Hoe creëert deze Keizer dat zelfvertrouwen? Hier draait het om hoe ben jij gegrond in jezelf.
Wat vind jij allemaal in jezelf, hoe ben jij gegrond, wat zit er in je grond, welke wortels zijn gegroeid waarop jij stevig staat maar ook welke wortels zijn verrot en mogen weg voor jij je stabiliteit verliest. Dit klinkt allemaal misschien wat abstract maar als jij het woord wortels vervangt voor overtuigingen of verhalen… wat er gebeurt er dan in jou?

The Emperor van het deck Modern Witch van Lisa Sterle

De schaduwkant van de Keizer
Mensen die naast hun eigen ruimte ook de ruimte van anderen willen innemen, daarbij is er vaak totaal geen respect voor grenzen en wordt er vanuit macht afgenomen.
Denk hierbij aan discriminatie waarbij iemand van mening is dat hij/ zij meer ruimte mag innemen dan een ander of waarbij ruimte wordt afgenomen. Dit jaar kwam dit gedrag extra aan het licht en zijn er binnen the black lives matter beweging grote stappen genomen om eigen ruimte en eigen kracht op te eisen.

Denk hierbij aan de gesprekken en discussies die gevoerd worden rondom het virus Covid-19. In discussies liggen de meningen lijnrecht tegenover elkaar.
Dit jaar hebben we mogen ervaren dat discussies niet meer leiden tot gesprek maar tot polarisatie. De ene groep maakt de andere belachelijk en de andere groep heeft geen ruimte voor de ene. Beide kanten nemen elkaars ruimte af en er is geen consensus mogelijk waarbij beide kanten naast elkaar kunnen bestaan en het eens kunnen zijn over het feit dat ze het oneens met elkaar zijn.

Maar ook dichter bij huis vinden we de schaduwkant van de Keizer.
Het nemen, nog meer nemen en dan nog een stukje erbij is gedrag die veel voorkomt in allerlei gradaties. Denk aan het blijven kopen van spullen zonder het nodig te hebben. Net een nieuwe broek maar na een paar dagen al niet meer nieuw en het gevoel van meer willen komt al op.
Onder al dit gedrag is vaak een gevoel van leegte aanwezig, de behoefte om maar meer en meer te nemen om niet te voelen welke behoefte er eigenlijk diep van binnen leeft.

Wat vroeg de Keizer ons in 2020
De Keizer vroeg ons geworteld te zijn in ons lijf, in je centrum te staan met zelfvertrouwen over ieder deel van jou. Alles mag er van je zijn.

Is jou dit gelukt in 2020?
Met al wat er is gebeurd in 2020 hoe heb jij dit alles benadert. Heb jij ruimte gegeven aan iedere gevoel, iedere emotie? Heb je ruimte gemaakt voor al dat kwam. Wetende ik mag mijn ruimte innemen op elke manier die ik wil en die goed voor mij is !

2020 heeft ons de nodige ballen toegeworpen… Onze ruimte werd in 2020 letterlijk beperkt!
Zaken die voor iedereen ineens uit de hoge hoed kwamen, hallo Covid-19! maar ook voor ieder persoonlijk waren er de nodige uitdagingen.
Hoe ging jij met deze uitdagingen om… ?

Raakte je in paniek? Heb jij ruimte gegeven aan die paniek of vond je dat je je niet moest aanstellen?
Was je eigenlijk wel blij dat je ineens meer thuis bent? Heb jij dat hardop gezegd of maakte je jezelf klein om anderen niet voor het hoofd te stoten die nu keihard moeten werken en amper thuis zijn?
Baal jij flink dat je werk en je kinderen scholen moet combineren? Durfde je dat te zeggen en heb je ruimte voor jezelf genomen of heb je alleen maar gedragen?
Zag jij nieuwe kansen en schoot je direct uit de startblokken en dacht je de situatie om in je voordeel of durfde je niet om die vrijgekomen ruimte in te nemen?

Heb jij de ruimte ingenomen die de Keizer je vroeg in te nemen?

Als jij nu voelt… nee! Ik heb niet de ruimte ingenomen waar ik recht op heb. Zou je dan kunnen onderzoeken welke verhalen hier misschien onder zitten.
Wat vertel jij jezelf over ruimte innemen?
Herken jij deze teksten: Mag ik dit wel doen? Kan ik dit wel? Is dit niet gek als ik dit doe? Wat denken mensen wel niet als ik dit deel? … insert alle andere teksten die je hier kunt bedenken waarbij je aan jezelf twijfelt!

De Keizer gaat niet over het doorduwen en doordrukken van je mening of het forceren en afdwingen bij een ander. Een ander hoeft jou geen ruimte te geven, je hebt per definitie recht op je ruimte.
De Keizer vraagt je om jezelf de ruimte te gunnen, om de ruimte waar je per definitie recht op hebt in te nemen. Naar voren te stappen in vertrouwen ook wanneer je jezelf al die verhalen vertelt om het toch niet te doen.

The Emperor van het deck The Light Seer’s van Chris-Anne

De 4en
Bij het getal vier moet ik altijd denken aan wat er vroeger vaak tegen mij gezegd werd….
Zet je stoel op zijn vier poten anders val je om!
Met andere woorden, je hebt die vier poten nodig om stabiel te staan. En dat is precies waar het in de 4 kaarten over gaat. Stabiel staan!

Gronden, herstellen, vieren, zelfvertrouwen, eren, pauzeren… allemaal belangrijke ankers die alleen kunnen plaats vinden als jij stabiel bent met jezelf, in jezelf.

Deze ankers worden in de 4 van Staven, de 4 van Kelken, de 4 van Zwaarden en de 4 van Pentakels allemaal benoemt. Zie de 4en als de piketpaaltjes die jij hebt neergezet om je ruimte af te bakenen. Binnen die 4 piketpaaltjes die je hebt neergezet kun je even pauzeren en tot jezelf komen voor je iets nieuws aankijkt (4 van Kelken) of kun je vieren wat je allemaal hebt bereikt voor je doorstap in een nieuwe uitdaging (4 van Staven).

Dit geeft weer hoe ontzettend belangrijk het is om je eigen ruimte in te nemen, het staat aan de basis van je zijn, je leven!

Reflectie
Op de drempel tussen 2020 en 2021 en de overstap die we over een paar dagen gaan maken is het altijd goed om tijd te creëren om terug te kijken. Voor wij iets kunnen loslaten en verder gaan is het nodig om even stil te staan bij de lessen die we hebben geleerd en dankbaarheid te tonen. Vanuit hier kun je dan bewust de stap nemen het nieuwe jaar in.

Ik nodig je uit om met de kennis van hierboven te reflecteren over hoe de Keizer voor jou dit jaar is komen opdagen. Of draai het om en bekijk hoe jij bent komen opdagen in dit Keizerjaar. Er is hier geen goed of slecht alleen maar eerlijk!

Vragen die hierbij kunnen helpen:
Wat bracht dit Keizer jaar jou?
Wat heeft dit Keizer jaar je duidelijk gemaakt?
Welke behoeftes had jij in dit Keizer jaar?
Heb jij die behoeftes geuit of klein gehouden?
Op welk vlak heb jij je ruimte ingenomen?
Waarmee heb jij echt voor jezelf gezorgd?

En laat je hier niet op beperken… reflecteer zoveel als jij nodig hebt.
En heb je dat gedaan, geef je dankbaarheid aan 2020, aan de Keizer, aan de 4en en laat ze dan gaan. Stap over de drempel 2021 in waarin er een nieuwe energie op je staat te wachten.
De Energie van kaart 05. de Hogepriester. In het nieuwe jaar neem ik je mee in wat deze kaart en de begeleidende 5en ons komt vertellen over de energie van 2021.

In de laatste Keukentafel Sage van dit jaar heb ik hiervoor prompts gedeeld om je te helpen terug te blikken op 2020 met de Tarot. Wil jij deze prompts ook ontvangen stuur dan een even een mail aan mij en vergeet je niet in te schrijven voor de Keukentafel Sages zodat je in de toekomst al deze leuke goodies direct in je inbox vindt.

Om het jaar met de Keizer energie vind je hier mijn laatste spread voor dit jaar. Gebaseerd op de Keizer maar ook op afsluiting en dankbaarheid.

Rest mij nu niets anders dan je een hele fijne jaarwisseling te wensen en je te bedanken voor alle mooie momenten in 2020. Ik ben super dankbaar voor alle momenten, readings, contacten en ontmoetingen die in het jaar zijn ontstaan vanuit The Sages Cup. Ik heb mijn ruimte als een Keizer ingenomen en kijk uit naar de nieuwe lessen in het Hierophant jaar 2021. Ik hoop je dan weer te mogen ontmoeten.

En zoals altijd… Je mag mij altijd een berichtje sturen via de mail of via insta voor vragen of gewoon even een gezellige klets over de Tarot.

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!