Jaarfeest, Lughnasadh

Lughnasadh, … benoem je dankbaarheid !

En weer draait het Wiel!

Je voelt dat het wiel in beweging is. Je ziet de veranderingen in de natuur en je merkt dat de avonden weer korter worden! Het wiel draait richting de Herfst. Op 1 augustus wordt dat gevierd met het eerste oogstfeest Lughnasadh!

Lughnasadh (Loe-na-sa) wordt ook wel Lammas genoemd naar de naam die na de kerstening aan het feest werd gegeven. Mijn voorkeur gaat uit naar die iets lastigere maar mooiere naam Lughnasadh. De naam verwijst naar de zonnegod Lugh.

We vieren met dit jaarfeest de overvloed van de natuur en het begin van de herfst. We danken moeder Aarde voor al de overvloed die ze ons heeft gebracht en nog brengt voor we straks de winter in gaan.
Met alle moderne manieren van leven die wij allemaal op een manier hebben omarmd is de oogst binnen halen niet altijd meer een manier om ons bewust te zijn van de overgang van het seizoen en de overvloed die zij biedt.

Soms kan het helpen om de seizoenen en hun thema’s niet alleen letterlijk te nemen maar ook de figuurlijke (of beter gezegd de magische) kant te bekijken om te zien waar jij in jouw leven kan oogsten en waar de overvloed in jouw leven aanwezig is.

Heb jij al toffe plannen voor dit mooie feest?

Ik houd het dit feest klein en intiem. Ondanks dat dit een van de feesten is waarbij met vuur en dans moeder Aarde wordt geëerd voel ik al een tijdje sterk de behoefte aan klein, zacht en intiem. Ik ga wat meer inwaarts net als dat de seizoenen die overgang maken.

Vuur en dans kunnen prima een kaars en zachte bewegingen zijn met je ogen dicht.

Onderstaande dankbaarheidsoefening heb ik weer tot mijn dagelijkse practice gemaakt en de bijgaande Tarotspread ligt natuurlijk klaar maar verder ga ik mee op de flow van ontspanning, reflecteren en dankbaar zijn voor al mijn overvloed.

Lughnasadh spread

Dankbaarheidsoefening

Er is al veel over geschreven en vertelt, dankbaarheid!
Dankbaarheid gaat niet over het negeren van allerlei problemen of vervelende zaken, nee het gaat over aandacht schenken aan alle kleine mooie zaken die wel goed gaan naast die vervelende dingen in je leven.
Je focus verleggen naar de mooie punten van het leven maakt dat je gelukkiger, rustiger en een relaxter beeld krijgt van je leven en jezelf.

Stel jezelf voor het naar bed gaan de volgende vragen:
Wat heb ik vandaag gedaan, geleerd of beleefd waar ik dankbaar of tevreden over ben? Welke dingen, mensen, gevoelens van deze dag ben ik dankbaar voor?

Schrijven vind ik een ultiem fijn middel om het ook echt te laten indalen maar als jij daar niet van houdt is alleen de vraag stellen en overdenken al een mooi begin om de overvloed te omarmen.


Ik wens een prachtig eerste oogstfeest met Lughnasadh waarin je al je overvloed kunt zien en danken.

Heb je vragen over de spread of de kaarten die je trekt mag je me altijd vragen om met je mee te kijken. Ik ben via insta bereikbaar of via de mail. Ik vind het super om wat van je te horen.