Jaarfeest, Lughnasadh

Lughnasadh, … benoem je dankbaarheid!

En weer draait het Wiel!

Je voelt dat het wiel in beweging is.
Je ziet de veranderingen in de natuur en je merkt dat de avonden weer korter worden! Het wiel draait richting de Herfst. Op 1 augustus wordt dat gevierd met het eerste oogstfeest Lughnasadh!

Misschien denk je nu, Herfst? Mens we zitten nog heerlijk in de zomer!
Dat klopt op onze astronomische kalender genieten we nog vol van het seizoen zomer, maar op het jaarwiel starten de seizoenen op eerdere momenten van het jaar en in het geval van de herfst wordt Lughnasadh als de start van het herfst en oogstseizoen gezien.

Lughnasadh is de overgang van de groeitijd naar de oogsttijd!

Dat betekent niet dat je je zwemkleding kunt opbergen en de parasol kunt inklappen, geniet heerlijk van de hopelijk fijne nazomer, maar wees je bewust van de overgang. Het groeien is voorbij, nu mag je gaan oogsten wat je hebt gezaaid.

Lughnasadh (Loe-na-sa) wordt ook wel Lammas genoemd naar de naam die na de kerstening aan het feest werd gegeven. Mijn voorkeur gaat uit naar die iets lastigere maar mooiere naam Lughnasadh. De naam verwijst naar de zonnegod Lugh.

We vieren met dit jaarfeest de overvloed van de natuur en het begin van de herfst. We danken moeder Aarde voor al de overvloed die ze ons heeft gebracht en nog brengt voor we straks de winter in gaan.
Met alle moderne manieren van leven die wij allemaal op een manier hebben omarmd is de oogst binnen halen niet altijd meer een manier om ons bewust te zijn van de overgang van het seizoen en de overvloed die zij biedt.

Soms kan het helpen om de seizoenen en hun thema’s niet alleen letterlijk te nemen maar ook de figuurlijke (of beter gezegd de magische) kant te bekijken om te zien waar jij in jouw leven kan oogsten en waar de overvloed in jouw leven aanwezig is.

Heb jij al toffe plannen voor dit mooie feest?

Ik houd het dit feest klein en intiem. Ondanks dat dit een van de feesten is waarbij met vuur en dans moeder Aarde wordt geëerd voel ik al een tijdje sterk de behoefte aan klein, zacht en intiem. Ik ga wat meer inwaarts net als dat de seizoenen die overgang maken.

Vuur en dans kunnen prima een kaars en zachte bewegingen zijn met je ogen dicht.

De drie Tarot Spreads voor Lughnasadh kun je inzetten om de energie van het jaarfeest te ontdekken met de Tarot. In de shop vind je de gratis download van deze drie Tarotspreads.


Dankbaarheidsoefening

Lughnasadh is een fijn moment om stil te staan bij alles waarvoor je dankbaar bent.
Dankbaarheid gaat niet over het negeren van allerlei problemen of vervelende zaken, je kop in het zand steken!
Nee, het gaat over aandacht schenken aan alle kleine mooie zaken die wel goed gaan want er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.
Je focus verleggen naar de mooie punten van het leven maakt dat je gelukkiger, rustiger en een relaxter beeld krijgt van je leven en jezelf.

Deze dankbaarheid kun je goed combineren met de Tarot.

Heb jij de gewoonte om een dagkaart te trekken en reflecteer je einde dag over deze kaart?
Combineer deze practice dan eens met een dankbaarheidsvraag en ontdek de positieve kanten van een Tarotkaart.

Tarot Oefening

Stel jezelf bij het reflecteren over de dag en je dagkaart de volgende vraag: Wat heb ik vandaag gedaan, geleerd of beleefd waar ik dankbaar en/ of tevreden over ben?

Schrijf je antwoord op deze vraag op en onderzoek eens hoe je deze dankbaarheid van je dag terugziet in je Tarot kaart van de dag?

Iedere Tarot kaart heeft zowel positieve als negatieve kenmerken en uitleg in zich.
Ook de kaarten die vaak als volledig negatief (bijv. 16. de Toren) of volledig positief (bijv. 19. de Zon) worden omschreven. Het leven is niet alleen maar negatief of positief en dat geldt ook voor iedere Tarot kaart.

Deze oefening geeft je een extra optie bij het onderzoeken van de positieve eigenschappen van iedere kaart in een Tarot deck.


Ik wens een prachtig eerste oogstfeest met Lughnasadh waarin je al je overvloed kunt zien en danken.

Heb je vragen over de spread of de kaarten die je trekt mag je me altijd vragen om met je mee te kijken. Ik ben via insta bereikbaar of via de mail. Ik vind het super om wat van je te horen.

Liefs

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!