Tarot kaart 14. Gematigdheid

MaanSage, Boogschutter

De Maan in Boogschutter!
De pijlen van de Boogschutter wijzen naar Tarot kaart 14. Gematigdheid (Temperance).

Het klinkt eigenlijk wat tegenstrijdig als je er over nadenkt. Het teken Boogschutter staat nu niet echt bekend om zijn gematigdheid. Dit is een teken van reizen, ontdekken, zijn eigen plan trekken, zijn horizon verbreden. Allemaal zaken waarbij de optimistische energie niet aan banden gelegd moet worden.

Maar als je dit denkt dan zit je brein je in de weg. De Tarot kaart 14. Gematigdheid lijkt je te vragen om rustig aan te doen, balans te houden, een middenweg te bewandelen. Echter vraagt deze Tarot kaart veel meer dan dat van je. De Tarot kaart 14. Gematigdheid is de ultieme uitdaging. Deze Tarot kaart vraagt je om volledig te omarmen dat wij leven in verbinding met onze ziel en niet in dienst staan van onze Ego (ons brein).
Je intuïtie wordt hier aangesproken!

Deze Tarot kaart vraagt je, leef jij echt je leven zoals je leven is bedoeld? Of laat je het leven gebeuren, voel je je een slachtoffer en blijf je hangen in gewenning en gewoontes. Laat jij je brein alles controleren en sturen?

Gematigdheid spreekt over balans, maar wat betekent balans? Het midden van twee uiterste, het poldermodel waarbij ieder water bij de wijn doet (en niemand krijg wat hij echt wil)? Of betekent het de cyclus van het leven kennen (Leven/ Dood/ Leven)? Weten dat je niet alleen maar één kant van jezelf kan zijn maar dat alle delen van jou een plek horen te krijgen.
Je ziel, je hart, je brein, je lijf alles hoort bij jou en dient aangekeken te worden.

Onderzoek eens voor jezelf… wat is voor jou balans?

Voor mij betekent balans dat ik mijn hoofd af en toe het zwijgen opleg. Mijn ego (of denkend brein) heeft zichzelf een taak gegeven en dat is mij veilig houden. En dat betekent; het oude vertrouwde pad lopen, Maar zo ontdek ik nooit een nieuw deel van mijzelf. Ik zie dat mijn brein dit doet, ik waardeer het maar ik handel er niet altijd naar. Ik ga dus af en toe door het ongemak heen wat je voelt als je uit je comfortzone stapt en ik vertrouw erop dat mijn intuïtie mij de weg leidt. De ene keer mijn brein ruimte geven en “veilig” blijven en een andere keer mijn ziel zodat ik op nieuwe plekken (in mijzelf) kom, Dat is voor mij balans.

Een vraag die je bij deze kaart aan jeZelf mag stellen is, Wat wil ik nu echt, op dit moment?

Wanneer je de kaart zo bekijkt zie je ook de overeenkomsten met Boogschutter. De Boogschutter is degene die op pad gaat, de platgelopen paden overslaat en zijn eigen weg vindt. Volledig in vertrouwen dat hij geleid zal worden daar waar hij komen moet. En daarbij verliest hij zijn vurig enthousiaste niet. Zijn ervaring en rotsvast vertrouwen leiden hem de weg.

De Tarot kaart 14. Gematigdheid is een van de Tarot kaarten in het deck (10. het Rad van Fortuin is ook een hele mooie) die wat onGrijpbaar zijn. Dit komt omdat beide Tarot kaarten je vragen te vertrouwen op dat wat je niet kan zien. Vertrouwen dat alles wat er gebeurt, gebeurt voor het goede voor jou ook al zie je dat zelf niet of niet direct. En dan moet je ook nog eens wachten tot je een ons weegt want deze Tarot kaart neemt zijn tijd.

Overigens niet geheel toevallig zijn deze twee kaarten ook met elkaar verbonden.
10. het Rad van Fortuin is verbonden aan de planeet Jupiter. 14. Gematigdheid is verbonden aan de Boogschutter en de Boogschutter wordt geregeerd door Jupiter. Het is dus niet zo vreemd dat beide kaarten, ook al komen ze met een andere boodschap zoveel overeenkomsten hebben.

Decks van links naar rechts
The Wild Unknown, Marble Moon, Bad Bitches, The Book of Shadows (So Below), Modern Witch en The Light Seer’s. (wanneer je op de namen klikt word je doorgeleid naar een website waar het deck te koop is).

Misschien herkende je hem al bij mijn omschrijving van de Boogschutter…. De Koning van Staven.

Deze Koning van Staven is dat deel van jou dat vurig enthousiast kan vertellen over dat wat je dicht aan het hart ligt. Het deel dat ruimte maakt om te doen wat je het diepst wenst en gelukkig van wordt. Dit deel van jou is echter niet meer de jonge hond die overal onvoorbereid induikt. Je hebt je lessen hierop wel geleerd en weet heel goed onderscheid te maken tussen dat wat je Ziel voedt en dat wat je Ego van je wilt. Bij deze koning hoort ook vertrouwen. Vertrouwen dat hoe lastig het soms lijkt er altijd een weg is ook al is dat misschien op een andere plek dan je had bedacht, maar ook Zelfvertrouwen, weten dat je helemaal goed bent zoals je bent ook al pakken je plannen misschien niet uit zoals je had gedacht.

Levenservaring zonder jezelf te verliezen in slachtofferschap. Je eigen pad lopen maar weten wanneer je moet vertrouwen op hulp van buiten. Deze kenmerken getuigen van wijsheid. En dit is dan ook precies wat de Koning van Staven laat zien.

Decks van links naar rechts van boven naar beneden.
The Wild Unknown, Marble Moon, The Book of Shadows (So Below), The Light Seer’s, Bad Bitches en Modern Witch.

Samen met de Koning van Staven komen de kaarten 8, 9 en 10 van Staven.

Deze combinatie van kaarten laat heel goed zien hoe er in de Tarot heel veel sets zijn die samen een bepaalde boodschap brengen.

  • 8 van Staven, tijd voor (snelle) actie. Stop met stil zitten en zet je passie of verlangen om in concrete actie.
  • 9 van Staven, het beschermen van dat wat je hebt opgebouwd en doorzetten wanneer het moeilijk wordt.
  • 10 van Staven, je hebt te veel op je genomen en ziet nu niet meer wat je noodzaak en bijzaak is. Tijd om, om hulp te vragen, niet alles alleen te doen en te vertrouwen op het Universum.

Je kan hier heel makkelijk een situatie aan koppelen die door alle drie de kaarten heen loopt.

Bijv. je hebt een idee die je vol snelheid en actiegericht in de wereld wilt zetten, je bent zo enthousiast dat je niet kan wachten en direct tot actie overgaat (8 van Staven). Dit idee ondervindt in eerste instantie wat weerstand bij anderen, heb je wel aan alles gedacht, maar jij bent overtuigd en draagt en verdedigt dit idee volledig. Door je verdediging sta je zelf niet meer stil bij wat je nodig hebt om het idee te laten slagen. (9 van Staven). Je neemt alles op je omdat jij overtuigd bent van dit goede idee en deelt niet meer met anderen. Ze waren per slot al niet zo enthousiast, je zal ze eens laten zien dat ze ongelijk hebben. Je pakt ieder deel op en vraagt geen hulp. Uiteindelijk verzand je in allerlei zaken omdat je te veel hebt te doen en je idee komt niet van de grond of vraagt te veel van je. (10 van Staven).

Bovenstaande situatie laat direct zien wat de valkuil is van de Staven kaarten. Die vurige en actiegerichte energie kan zich ook tegen je keren. Met te veel zelf willen doen en in de verdediging schieten op het moment dat anderen niet net zo enthousiast zijn als jij.

Deze kaarten en deze lessen zijn in de Koning van Staven vertegenwoordigd. Deze koning is vuur, passie, daadkracht, macht, ondersteunend, grootmoedig, speels, snel van begrip, zelfverzekerd. Deze koning is niet zoals de Ridder van Staven een jager die zijn energie laat versnipperen over vele projecten. Nee, de Koning heeft geleerd wanneer hij tot actie over moet gaan, wanneer hij zijn plan moet verdedigen maar ook dat hij niet moet investeren in 100 dingen tegelijk en zeker niet alles zelf moet willen doen. Zelfverzekerd en vol vertrouwen staat deze Koning in de lessen van de kaarten 8,9 en 10 van Staven.

Deck : Marble Moon Tarot

Samenvatting

Volle Maan in Boogschutter komt dus met vuur, actie, ontdekking en je eigen pad lopen maar zeker niet met ongeleide actie of alles verterend vuur.

Deze Maan vraagt je om zelfverzekerd en vol vertrouwen te ontdekken wat jij wilt. Accepteren dat het pad niet altijd duidelijk is, en dat in de ontdekking zoveel magie schuilt. Dat niet ieder idee tot een volwaardige manifestatie zal leiden maar dat het pad ernaartoe je veel meer leert dan alleen succes. Leef jij je leven zoals jouw leven is bedoeld? Of gebeurt alles maar een beetje en neem je geen initiatief om dit aan te passen zodat jij naar je volle potentie kan gaan leven. Met andere woorden, dat jij het leven leeft zoals je het echt wilt of laat je je brein/ angst/ situatie alles voor je bepalen.

Wanneer jij op deze vraag een beetje spanning voelt is het goed om te onderzoeken of je op bepaalde delen van je leven kiest voor het gebaande pad. Laat je je ego (je brein die je vanuit angst veilig wil houden) voor je bepalen of je buiten je comfortzone stapt of niet. Kies je vaak voor veilig uit angst om te zichtbaar te zijn of is het juist je valkuil om alles maar “zelluf” te doen en geen hulp te vragen of te vertrouwen op een goede uitkomst als jij wat naar achter leunt. Dan is dit je moment!

Dit is de kaarten combinatie die je helpt om je balans te vinden. Met zelfverzekerdheid en vertrouwen in de onzekere toekomst kun jij stappen gaan maken om uit je comfortzone te komen en te gaan doen waar je al tijden van droomt. Of dat nu iets groot is als je eigen bedrijf lanceren of iets dichterbij jezelf zoals meer tijd voor jezelf claimen in een druk en veel vragend gezin, dat maakt niet uit. Met de wijsheid van deze Tarot kaarten leer je om te blijven staan en te vertrouwen op dat wat komt wanneer jij met gematigdheid kiest voor rustige overwogen stappen richting je doel.

Nu is het jouw beurt

Je hebt gelezen wat de Volle Maan in Boogschutter jou komt vertellen, nu is het jouw beurt om daadwerkelijk het werk te doen. Wat kan je doen!

  • In het boek De Ontembare Vrouw van Clarissa Pinkola Estés is er een hoofdstuk dat heet; Je neus achternalopen: het herstellen van de intuïtie als inwijding. Dit hoofdstuk geeft je een dieper inzicht waar de kaart 14. Gematigdheid (Temperance) voor staat en op welke manier je dat in je eigen leven tegenkomt. Staat hij in je kast, herlees dit hoofdstuk!
  • Neem mijn waarheid niet als jouw waarheid aan! Voel, ervaar en schaaf bij aan de hand van je eigen wijsheid. Dit is juist wat de Koning van Staven je komt vragen, vertrouw op je lessen en je opgedane kennis.

Je intuïtie leren vertrouwen! Hoe doe je dit? Hier geldt zoals voor alles, oefening baart kunst. Hoe meer je oefent, hoe vertrouwder je ermee raakt.

  • Schrijf een willekeurig woord boven aan een schrijfblad. Niet te veel over nadenken, gewoon iets wat je nu ziet of waar je aan denkt, bijv. een rode onderbroek. Nu zet je een timer op 15 minuten (mag langer maar begin rustig, je wilt geen slapende hand) en zet je pen op het papier. Begin met schrijven over de rode onderbroek. Haal je pen niet van het papier af en blijf schrijven. Loop je vast? Herhaal je laatste woord tot je een nieuw inzicht krijg en ga dan verder. Hou niet vast aan je onderwerp, schrijf dat wat er in je opkomt. En de belangrijkste regel bij deze oefening… het hoeft niet netjes en het is geen wedstrijd. Ik heb zo het vermoeden dat je na 15 minuten schrijft over dat wat in jouw onderbewuste speelt. Hi Intuïtie!
  • Ben je niet zo van het schrijven…. Collages maken is ook een heerlijke manier om je intuïtie te leren kennen. Knip of scheur plaatjes die je aanspreken uit een stapel tijdschriften (max. 30 minuten anders verdwaal je in de teksten…). Heb je een flinke berg… pak een lijmstift en een groot vel papier en plak erop los. Vaak helpt het mij als ik er een heerlijk muziekje op de achtergrond bij heb zodat ik dat pratende brein kan uitzetten. Klaar? Kijk naar het beeld wat je intuïtief voor jezelf hebt gemaakt. Wat voor gevoel krijg je ervan, zie je dingen waar je naar verlangt, wat is er al in je leven. Een mooi begin voor verder onderzoek.

Natuurlijk vind je hier ook een spread…. Per slot vind ik dat het allerleukste wat er is… de Tarot kaarten vragen naar inzichten. En wanneer jouw ziel of intuïtie je stuurt naar andere vragen, pas de Tarot Spread aan en ga helemaal op je gevoel! Dat is dan ook waar we het al de hele tijd over hebben!

Ik hoop dat je met deze MaanSage in Boogschutter een goed beeld hebt gekregen over wat de Volle Maan dit keer aan je vertelt. Voel je vrij om je gedachtes hierover met mij te delen, zo kunnen we van elkaar leren. De MaanSage is een Sage over de nieuwe Maan in Kreeft. Een hele andere energie dan die van Boogschutter en dan gaan we ontdekken hoe ze heel goed naast elkaar kunnen bestaan. In Balans!

Eén antwoord op “Tarot kaart 14. Gematigdheid”

Reacties zijn gesloten.

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!