07. de Zegewagen

MaanSage, Kreeft

Met de Maan in het teken Kreeft en daarmee stappen wij in de Zegewagen.

Net zoals de Kreeft een stevig (ondoordringbare) schild heeft om zich te beschermen, zo kan je ook naar kaart 7. de Zegewagen kijken. Als een schild om ons heen. In de Zegewagen gaat het dan ook over het voertuig en wat dit voertuig jou kan bieden.

Veiligheid, rust, een moment om te reflecteren!

Stap maar in, in de Zegewagen en kom maar even tot rust. Bekijk wat je in de voorgaande tijd allemaal hebt gedaan, op je schouders hebt genomen, hebt geleerd en wie of wat je hebt liefgehad en laat het allemaal even bezinken.

De Zegewagen is de laatste kaart van de eerste lijn van de Major Arcana. In deze eerste lijn van de Major Arcana praten we over de levenslijn. In deze levenslijn ontwikkelen wij onze basis als mens. Hier leg je je fundament. Je fundament van Wie ben ik!

Voor we bij de Zegewagen aankomen zijn daar eerst allerlei leraren die jou laten onderzoeken wie jij nu toch eigenlijk bent en die je bagage meegeven voor je verdere leven. Maar dan kom je bij de Zegewagen aan. Dit is geen leraar, geen van buiten aangedragen les of actie. Nee, de Zegewagen is een overdenking misschien zelfs wel een beoordeling. Wat heb je geleerd, wat heb je je eigen gemaakt en past dit allemaal wel bij jou.

Kun jij die lessen die je hebt aangenomen wel omarmen voor jouw waarheid. Brengen deze lessen jou verder dan waar je nu bent of ben je misschien hartstikke tevreden en wil jij niet verder groeien.

Met Kreeft breekt er een periode aan waarin je je aandacht mag verleggen naar je familie, je (t)huis. Dit teken gaat over koestering, jeZelf thuis voelen, emotionele warmte, herinneringen, intuïtie, en al dat jou voedt.

En oh wat is de Zegewagen een fijne plek om dit alles te ervaren, te herinneren en te herzien.

De kaart wordt heel vaak aangemerkt als de kaart die over snelheid en beweging gaat. De kaart die komt vertellen over dat je een bestemming hebt bereikt of gaat bereiken in de nabije toekomst.

En nu kom ik je vertellen, daar gaat deze kaart niet over. Tenminste niet als je de kaart inzet voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. En dat is nu precies wat we hier wel doen.

Waar gaat die kaart dan wel over?

Op deze kaart gaat het over de wagen…. En jij stapt daarin. Die Zegewagen beweegt, zeker, maar jij niet. Jij staat. Je wordt geleid, je wordt gebracht. Deze kaart vraagt na al de voorgaande kaarten in dit proces om even stil te staan. Nu is het jouw moment om terug te kijken en jezelf de juiste vragen te stellen…

 • Wie ben ik?
 • Wat heb ik geleerd?
 • Wat heb ik overgeslagen of te weinig aandacht gegeven?
 • Wat heb ik voor waarheid aangenomen maar niet zelf over nagedacht?

Deze vragen beantwoorden is bij jezelf thuiskomen! En dat is dan ook precies wat de kreeft je vraagt, kom thuis, in jeZelf!

Decks van links naar rechts
This Might Hurt, The Ligt Seer’s, Game of Thrones, Accurate AF, The Book of Shadows – So Below, Modern Witch.
(wanneer je op de naam van een deck klikt wordt je verwezen naar een website waar het deck te koop is).

Wanneer jij op deze vragen antwoord geeft komt er vanzelf een moment waarop jij moet besluiten, blijf ik in deze Zegewagen en geniet ik van wat ik heb bereikt, maar kom ik niet verder dan dit. Of stap ik uit op een mogelijk onzeker pad (hallo Dwaas) maar wil ik verder groeien dan waar ik nu ben.

Maar voor je zover bent gebruik je de tijd in de Zegewagen om je succes te vieren, jezelf te complementeren over al het werk dat je hebt verzet. Ja! Je mag echt wel even stil staan voor je verder rent en mogelijk het verkeerde pad kiest. Eerst even thuiskomen in jeZelf en vanuit daar je weg verder bepalen.

De kaart gaat over groei, soms oncomfortabel, maar met comfort bereik je niet je ultieme doelen.

Deck: The This Might Hurt Tarot Deck by Isabella Rotman

Dat verder rennen benoem ik niet voor niets, want bij de Kreeft komt ook de Ridder van Kelken.

De Ridders staan bekend om hun snelheid en beweging. Ik moet de eerste ridder kaart nog tegenkomen waarop geen voertuig of paard staat afgebeeld als teken van beweging. In hun schaduwzelf de ongestuurde of ondoordachte beweging.

De Ridder van Kelken is verbonden met zijn hart en alles wat daar leeft. De dromer. De Ridder van idealen en de liefde. Liefde voor mensen, liefde voor kunst, liefde voor het leven.

Deze Ridder is bereid om zijn dromen om te zetten in daden. Echter neemt hij hier de tijd voor en beziet zijn pad op een rustige intuïtieve manier. Hij weet wat zijn basis is, weet waar hij vandaan komt, droomt over mooier of beter en plant daarop zijn volgende stappen.

De Ridder van Kelken vraagt je om het deel in jeZelf aan te spreken dat intuïtief weet wat bij jou past en wat niet. Wat is je geleerd en is van een ander, wat heb je geleefd en hoort bij jou. Deze ridder leert je dat je, net als bij de Kreeft en de Zegewagen, even stil mag staan bij de vraag Wat is van mij? en Wat is van de ander?

Wanneer je op het punt staat om vooruit te stappen, een nieuwe levensles aangaat op je pad, kijk dan nog even terug waar je vandaag komt. Erken je lessen, erken de mensen waar je vandaan komt en die je tot hier hebben gedragen of ondersteund. Misschien past het niet meer bij jou, misschien is het niet voldoende geweest of ben je zelfs echt te kort gekomen. Echter is dit wel je basis waar je uit voort komt en waarvan je hebt geleerd. Je verleden ontkennen of verbergen is een deel van jeZelf ontkennen en verbergen.

Voor mij is thuiskomen dan ook groter dan een fysiek huis of een eigen plek bij fijne passende mensen. Thuiskomen is voor mij ook accepteren dat delen van mij en mijn verleden misschien niet meer passen maar mij wel hebben gebracht tot waar ik nu ben. Deze (soms harde) lessen hebben mij gevormd en mij de levenswijsheid gebracht waar ik nu heel trots op ben. Dit vraagt mij mijn basis te erkennen en een plek te geven. De basis te zien voor wat het is, dank je wel te zeggen voor de lessen en dan keuzes te maken die nu beter bij mij passen.

Dit is het moment dat je uit de Zegewagen stapt, verder je pad op, op zoek naar nieuwe invulling en lessen die beter passen bij jou op dit moment.

Deck: The This Might Hurt Tarot Deck by Isabella Rotman

Bij de Ridder van Kelken komen de kaarten 2, 3 en 4 van Kelken.

 • 2 van Kelken, Diepgaande verbindingen.
 • 3 van Kelken, Viering, samenwerking, verdieping.
 • 4 van Kelken, Is dit alles gevoel, wat heb ik nodig, overdenking.

Laten we hier een situatie nemen die we vast allemaal wel ergens in kunnen herkennen.

Je treft (onverwacht) iemand waarmee een mooie verbinding ontstaat. Echt op zielsniveau. Je voelt en weet, dit past, we denken hetzelfde over zaken, je vult elkaar aan en tilt elkaar op naar een hoger niveau. Je kan zeggen, je bent dronken van liefde. Je hebt voldoende aan elkaar en samen vormen jullie een bubbel van verbinding. (2 van Kelken)
En laat ik vooropstellen, dit gaat niet per se over een liefdesrelatie tussen twee partners. Dit kan je ook voelen bij bijv. een nieuwe diepgaande vriendschap, ouder kind relaties of een mooie samenwerking op zakelijk vlak.

In het begin heb je voldoende aan elkaar en je vult elkaars kop volledig, maar na een tijdje doorbreken jullie die bubbel en delen anderen in jullie verbinding. Dit zorgt voor verdieping en verbreding. Meer invloeden zorgen voor meer kennis, ervaring of vernieuwing maar maakt ook dat er tussen jullie iets van afstand ontstaat en je beide weer “voor jeZelf” gaat denken. (3 van Kelken)

Dan is er zo’n moment waarop je kan gaan voelen is dit het? De euforie van die eerste diepgaande verbinding, die bubbel waarin jullie verkeerde, is weggezakt. Past het nog wel met hoe jij in het leven staat. Er wordt je veel moois geboden maar is dat wel wat je zoekt. Wie ben ik en wat wil ik nu? Je kop is gevuld door anderen en nu is het zaak om te onderzoeken wat je wilt aannemen en wat niet. (4 van Kelken)

En daar zie je dan het proces van de 2, 3 en 4 van Kelken die in veel soorten relaties aanwezig is. De verbinding, de verdieping en de overdenking. Wederom ontzettend passend bij de Kreeft en de Zegewagen.

Samenvatting

De nieuwe Maan in Kreeft komt met de boodschap dat naar binnen keren om daar te overzien wat jij nu echt nodig hebt en wilt heel gezond is en eigenlijk zelfs noodzakelijk.
Je echte thuis, je Kern.

Neem je tijd hiervoor. We zijn soms zo ver van onze verbinding met onze echte diepe wensen dat we niet meer zo goed onze intuïtie kunnen horen. En dan verdwalen we in allerlei meningen, lessen en oordelen van anderen zonder echt te luisteren naar wat we zelf willen of wat goed is voor onsZelf.

Dit is de kaarten combinatie die je vraagt wat dieper te kijken dan het oppervlak. Wat zit er achter dat ondoordringbare schild, wat heb je meegemaakt en meegenomen je leven in. Welk verhaal vertel jij jezelf, past dit verhaal wel echt bij jou. Kun je daar een ander beter passend verhaal voor in de plaatst zetten zonder het verleden uit te wissen of te verloochenen.

Diepgang, reflectie en rust, dat is het thema van deze maan. Precies dat wat jij kan vinden wanneer je even gebruik maakt van je tijd in de Zegewagen.

Nu is het jouw beurt

Ik geloof sterk, je kan alle wijsheid en verhalen van anderen tot je nemen (en dat heb je gedaan door deze MaanSage te lezen) maar de echte verandering begint met zelf het werk doen.

Ontdek je kernwaarden!
De vraag, Wat wil ik? Is een grote vraag waar je niet makkelijk antwoord op kunt geven zonder zelfonderzoek. Wanneer je je onbewuste kernwaardes kent kun je makkelijker antwoord geven op de vraag of zaken op voorhand al uitsluiten.

Oefening om je Kernwaarden te ontdekken

 • Denk aan een situatie waarin jij je kwaad maakte of je vreselijk irriteerde!
  Wat is er gebeurt?
  Schrijf de situatie kort op
  En benoem daarin de emoties die je voelde
 • Stel jeZelf de vraag, op welk moment voelde je deze boosheid opkomen?
  Wat deed of zei de ander
  Schrijf ook dit op
 • Benoem wat de ander deed in 1 korte zin
 • Wat is het tegenovergestelde van wat de ander deed?
  Filter dit tot een woord, daar is een kernwaarde van jou!

Voorbeeld

Situatie; Een vriendin klaagt met regelmaat over van alles in haar leven. Er zijn allerlei zaken niet goed en het ligt altijd aan de ander.
Irritatie: Op het moment dat ze de schuld bij de ander legt, raak ik geïrriteerd.
Wat doet ze: Ze gedraagt zich als een slachtoffer
Tegenovergestelde: Eigen aandeel zien en verantwoordelijkheid nemen

Kernwaarde: Verantwoordelijkheid

Een andere oefening om je kernwaarden te leren kennen is om jezelf veel waarom vragen te stellen.

Voorbeeld

Wat heeft je afgelopen maand gelukkig gemaakt?
Waarom maakte dit je blij?
Waarom is dat belangrijk voor je?
Waarom is dat dan belangrijk voor je?

Hiermee kom je steeds dieper tot de werkelijke onderliggende reden van je geluk of wat je drijft!

In onderstaande download vind je een overzicht van mogelijke kernwaarden als begin om te overdenken welke bij jou horen.
Kies niet meer dan 5 kernwaarden anders verliest het hele principe zijn kracht.

Kernwaarden

Overigens is dit ook heel leuk om met je partner of goede vriend te doen en samen te bekijken waar je overlap vindt in jullie kernwaarden.