09. de Kluizenaar

MaanSage, Maagd

Terwijl ik dit schrijf bevinden we ons midden in de Indian Summer zoals ze dat in Amerika noemen, oftewel de laatste warme dagen voor de herfst echt begint.
We dachten even dat ze al was begonnen, de warme sokken waren al uit de kast en de eerste Pumpkin Spice kaars was al aangestoken. En toen was daar ineens de verrassing van nog een paar heerlijk warme dagen.

En toch voelt dit anders, ik ben klaar voor de herfst. Het seizoen van de innerlijke reflectie.
Geen ondankbaarheid aan mijn kant voor deze laatste zonnestralen, ik neem ze tot me iedere mogelijkheid die ik krijg, maar de kaarten van deze maand hebben hun grip al op mij en ik keer langzaam inwaarts en wil niet meer terug.

De nieuwe Maan van 17 september 2020 staat in het aardse teken Maagd.

Laten we eerst dit teken onderzoeken, welke kenmerken krijgt deze Maagd toegedicht?
Onvoorspelbaar, kieskeurig, niet dromerig maar gericht op oplossen en analyseren. Focus op de toekomst en maakt plannen om deze gewenste toekomst te realiseren. Daadkrachtig.

Ruzie maken met een Maagd is bijna onmogelijk… of misschien beter benoemd…. frustrerend. Ze worden bijna niet “openlijk” boos, vermijden het liefst confrontaties en in een ruzie werken ze niet mee, zeggen Nee en lopen weg. Ze trekken zich terug en blijven bij hun eigen standpunt.
Dit laatste kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Behoorlijk vermoeiend om als vrouw met je hart op de tong te proberen te discussiëren met een Maagd. Gewoon niet te doen!

Nuchter, slim en werken hard. Kalm en integer… maar ook wat gesloten en graag alleen.

Kaart 9. de Kluizenaar van The Muse Tarot en The Wild Unknown

Precies dat waar ik aan denk op het moment dat 9. de Kluizenaar kaart op tafel wordt gelegd.

De Kluizenaarskaart komt namelijk met de boodschap dat je alle poespas van het leven naast je neer mag leggen en naar binnen dient te keren. Waar je leert om kalm en integer jouw waarheid te onderzoeken en die daarna stap voor stap de wereld in te brengen.
Dit kan zorgen voor botsingen. Met jeZelf, wat wil je echt, wat heb je voorheen altijd gedaan en hoe ga je dit meer in lijn brengen met wat je echt wilt. Maar ook met de buitenwereld die ineens verrast is met jouw keuzes of behoefte aan afstand.
Hier mag je dan het teken Maagd aanroepen om te maken dat je stevig Nee kan zeggen en om daarna weg lopen. Hoe frustrerend een ander dat ook kan vinden.

Een onderdeel van deze kaart is ontspanning, afstand en stilte. Maar vergis je niet, dit is geen kaart waarin je alleen maar rust neemt. Deze kaart vraagt actieve afstand van de buitenwereld om daarmee jezelf tijd te geven voor innerlijke reflectie en het aanpassen van je koers waar je dat nodig acht.

Deze kaart komt op als het belangrijk is om echt even helemaal alleen te zijn. Je kan dit niet leuk vinden en je ertegen verzetten maar dat heeft geen zin… het is nu het belangrijkste dat je echt op jezelf focust en dat gaat het beste alleen.

Alleen zijn is niet altijd een kwaliteit die in onze maatschappij op waarde wordt geschat. Vaak hebben we zelfs onbewuste emoties en gevoelens over alleen zijn. Dit is precies wat we met de kluizenaar spread gaan onderzoeken.

Als je dit spread legt en je wil de uitkomsten met mij delen dan vind ik dat superleuk. Mocht je er niet uitkomen dan natuurlijk zeker even contacten…. ik kijk graag even met je mee. Stuur mij via insta of mail een foto van je kaarten en ik zal zeker even reageren met hoe ik de kaarten voor je lees.

Hofkaarten

Deze nieuwe Maan brengt de Koning van Pentakels.

Als ik je de kenmerken van de Koning van Pentakels opnoem zul je denken dat ik in herhaling val. Want dit is een Maagd ten voeten uit. Gericht op oplossen en analyseren, focus op de toekomst, daadkrachtig. Het is een herhaling van zetten.

Ik wil een bepaald kenmerk van deze Koning van Pentakels aan je meegeven.
Heel aan het begin van mijn studie in de Tarot heeft iemand mij ooit gezegd, deze koning zorgt dat hij zijn schaapjes op het droge heeft voor hij rust neemt.
Hij lijkt heel ontspannen en hij geniet zeker maar houdt altijd een oog gericht op de toekomst en is daarin berekenend.
Hij zal nooit al zijn geld/ goederen/ investeringen op één doel inzetten. Hij spreidt zijn kansen, heeft altijd ergens iets “pruttelen” en zorgt daarmee voor een grootste oogst op het gebied van zijn wens. Slim werken is zijn credo met altijd voldoende reserves voor zijn toekomst.

Je kan dit kenmerk op meerdere manieren bekijken, maar als je dit nu eens combineert met de noodzaak tot naar binnen keren van 9. de Kluizenaar dan ontstaat er een beeld van wat jou kan helpen om bij jezelf te blijven en voor jezelf te zorgen zoals 9. de Kluizenaar van je vraagt.

Kaart Koning van Pentakels van The Muse Tarot en The Wild Unknown

Minor Arcana

Wat is dan het verhaal van de kaarten 8, 9 en 10 van Pentakels en hoe werkt dat samen in 9. de Kluizenaar en de Koning van Pentakels?

De 8 van Pentakels
De kaart die praat over hard werken. Ooit hoorde ik een mooi vergelijk tussen de 7 en de 8 van Pentakels want beide gaan ze over creatie. Maar wat is dan het verschil?
Er werd gezegd, de 7 van Pentakels is werken met inspiratie, de 8 van Pentakels is werken met transpiratie. Ik weet niet meer wie dit heeft gezegd maar tot de dag van vandaag is dit precies wat ik mij herinner wanneer deze kaart komt.

Het gevoel bij de 8 van Pentakels is dat je, hoe leuk en creatief je werk ook is, er zal altijd een onderdeel zijn wat je minder leuk vindt of waar je flink op moet doorzetten.
Een goed voorbeeld is deze MaanSage. Ik vind het heerlijk om deze Sages te maken maar het drukt wel op mijn agenda. Als ik een keer geen zin of een volle agenda heb kan ik niet zeggen, nou Maan wacht maar even een dagje of twee… dan heb ik weer tijd en zin!
Dan is het moment alweer voorbij natuurlijk!
Deze kaart vraagt je dat goed te realiseren. Wanneer jij wilt creëren vanuit inspiratie volgt daar vanzelf de creatie met transpiratie op…. dit hoort er echt bij dus geef niet te snel op.

9 van Pentakels
Wanneer je bij de 8 van Pentakels had opgegeven dan had je deze 9 van Pentakels gemist. Dit is namelijk de kaart die laat zien wat het gevolg is van hard en slim werken. Wanneer er juiste keuzes worden gemaakt, gefocust is op toekomstige rijkdom i.p.v. alleen huidig genot pluk je de vruchten van deze manier van leven. Vruchten kun je hier letterlijk nemen. In deze kaart zie je vaak een boomgaard met druiven. Geen bloemen of iets in die trant, nee druiven. En druiven zijn een slimme investering. Druiven kun je eten en wijn van maken. Wanneer je de planten goed verzorgt krijg je het jaar daarna opnieuw een overvloed aan voedsel en drank. Een wijze investering. Terwijl een roos misschien mooi is om naar te kijken, zijn druiven een praktische keuze waar je lang jezelf van kan voeden.
Neem deze tekst niet te letterlijk, deze kaart geeft je niet de boodschap een wijngaard te beginnen (al is dat natuurlijk altijd een optie als je dat wilt!), maar kijk naar jouw investeringen en je focus daarbij op de toekomst. De 8 van Pentakels had het namelijk niet alleen over hard werken maar ook over slim werken!

10 van Pentakels
Bij de 9 zie je maar 1 persoon op de kaart staan… de vruchten zijn alleen voor jou. Er wordt niet gedeeld. De kaart wil hier ook nog wel eens sturen richting egoïsme in zijn schaduwkant. Maar niet bij de 10 van Pentakels. Hier gaat het over de overvloed delen en zien wat je allemaal hebt bereikt.
De 10 kaarten van Pentakels en Kelken (ik noemde het ook al bij de MaanSages van de Vissen) worden nog wel eens neergezet als de ultieme kaarten om te ontvangen. Je bent rond en nu is daar de grote klap die je ineens miljonair maakt (in het geval van de Pentakels)…. en nu kom ik vertellen… Nope, gaat niet gebeuren!
De Pentakels gaan helemaal niet per se over geld of werk en daarnaast er staat geen pot geld aan het eind van de regenboog.
Jouw figuurlijke pot geld is de realisatie dat je alle piek en dal momenten in de Pentakelset hebt geleefd. Je hebt in de set alles geleefd en ervaren wat je te leren had en dit mag je in de 10 van Pentakels volledig tot je nemen, het realiseren en het uitdragen.
Deel je kennis en ervaring met anderen!

Ik hoop dat je hiermee de energie van de kaarten “voelt”. Ik zou ze namelijk omschrijven zoals ik de Maagd en de Koning van Pentakels ook omschrijf.
Focus op de toekomst, daadkrachtig en evenwichtig in het maken van verstandige keuzes.

Kaart 8, 9 en 10 van Pentakels van The Muse Tarot

Samenvatting

Dit is precies wat de nieuwe Maan in Maagd van je vraagt.
Keer naar binnen om vanuit daar verstandige en overwogen keuzes te maken voor je toekomst. De Kelken van de vorige Sage vroegen je te onderzoeken wat je echt voelt en wilt, de Pentakels vragen je nu om dit om te zetten in creatie en daarop door te zetten. Niet bij de eerste tegenslag of geen zin moment opgeven.

Met de volle maan in Vissen heb je al geproefd aan het naar binnen keren alleen toen met de wetenschap dat het nog niet duidelijk was en dat je moest vertrouwen dat het ooit duidelijk voor je zou worden!
De nieuwe Maan in Maagd zorgt voor concrete visie en focus. En met de melding dat het doorzettingsvermogen van je vraagt.

Nu is het jouw beurt

Doordat Maagd en Vissen deze maand beide over je innerlijke wereld praten, ieder op een andere manier, is het fijn om je innerlijke wereld d.m.v. je dromen te betreden. In de MaanSage Vissen vind je een droomdagboek als tool om je dromen te onthouden en de boodschappen te vinden. Gebruik die zeker ook deze nieuwe Maan om nog vertrouwder te worden met je innerlijke wereld.

Daarnaast wil ik je een aantal journalprompts meegeven gebaseerd op de kaart van 9. de Kluizenaar.
De Kluizenaar is per slot het deel van ons dat gaat zitten en gaat schrijven terwijl hij naar niemand anders dan zijn woorden luistert…. met de nieuwe Maan is nog niet alles verlicht en met het kleine lampje van 9. de Kluizenaar kan je dan niets anders dan bij jezelf blijven.

Door deze prompts te onderzoeken en je gevoelend hierover op te schrijven in een journal zul je je innerlijke wereld kunnen betreden en ontdekken wat je onbewuste je wilt meegeven.

Journalprompts

Wat laat het licht van de lantaarn je zien?

  1. Als je kern het meest is verlicht door de lantaarn, wat kun je dan nu duidelijk zien? Waar ben je heel zeker over?
  2. Wanneer jij verder wegloopt van de lantaarn is er minder licht, welke elementen van je leven kun je vaag zien maar voel je twijfel over?
  3. Wanneer je nog verder weg stapt van de lantaarn is het donker, welke elementen zijn verstopt in het donker? Wat kun je niet zien? Waarmee tast jij in het duister?

Ik hoop dat je met deze MaanSage weer een stukje dichter bent bij het begrip over wat de Maan ons toch komt vertellen en dat de kaarten je hierbij inzicht hebben gegeven.

En ook niet onbelangrijk deze maand…. neem de tijd voor heerlijke ontspanning… 9. de Kluizenaar vraagt hier namelijk ook om, combineren van gerichte actie met ontspanning !

Ik hoor ontzettend graag hoe jij de Maan ervaart, of hoe de kaarten je helpen om met de energie van deze maand mee te gaan. Je mag mij altijd een berichtje sturen via de mail of via insta voor vragen of gewoon even een gezellige klets over de Sages.

Tot de volgende MaanSage

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!