Tarot kaart 15. de Duivel

MaanSage, Steenbok

De Steenbok is verbonden aan kaart 15. De Duivel.

De Duivel heeft voor veel mensen niet zo’n mooie reputatie.
De kerk en zijn ideeën heeft de Duivel altijd naar voren gebracht als hij die alle onheil op de mens kon afroepen. Als we ons maar houden aan de regels die voor ons worden opgesteld en doen wat van ons verwacht wordt zou de Duivel met al zijn verleidingen geen grip op ons kunnen krijgen.

Deze ideeën zijn diepgeworteld in het onbewuste van onze samenleving en mensen hebben vaak een initiële reactie van schrik of angst. Deze kaart kan toch niet met een goede boodschap komen?

Diepgeworteld onbewuste

Maar wat vinden we onder dat diepgewortelde onbewuste van onze samenleving?
JeZelf weggeven aan een “hogere” macht die voor ons bepaald wat goed of slecht is.
De verantwoordelijkheid van ons Zelf dat we uit handen geven uit angst om er niet bij te horen. Er is hierin veel gedaan om ons Zelfvertrouwen en Eigen beschikking te beperken.

Gelukkig lijkt die tijd voorbij, echter hebben we als maatschappij en mens dat diepgewortelde onbewuste aan te kijken. En juist de Tarot kaart 15. de Duivel kan je hierbij helpen.

Laat ik maar gelijk alle kaarten opengooien, de Tarotkaart 15. de Duivel kaart is mijn favoriete kaart van het Tarot deck. De kaart waar ik het meeste werk op heb gedaan en vast nog meer zal doen. De Tarot kaart die maakt dat ik zin heb in de dag als ik hem als dagkaart trek. Waarom? Voor mij komt de kaart vertellen over Zelfbeschikking, Verantwoordelijkheid en Doorzettingsvermogen. Delen van mij die ik door de jaren echt heb moeten terugwinnen.
Als deze kaart mijn boodschap van de dag is weet ik, ik loop ergens de kantjes ervan af, stop mijn hoofd in het zand en ga voor de “gemakkelijke” weg.

Komt deze tarot kaart dan weet ik, ik laat mij verleiden om mijn brein alle macht over mijn leven te laten nemen.

Ik kan dit niet!
Ik ben niet goed genoeg!
Het is allemaal mijn fout, ik moet mij schamen!
Ik ben het niet waard, een ander kan het veel beter!
Geef maar op, het heeft geen zin!

Met deze teksten houdt mijn brein mij klein en verleid mij om het vertrouwde pad te blijven lopen, die veilig lijkt maar mij nergens brengt.

De tarot kaart 15. De Duivel nodigt je uit om Schaamteloos en Schuldloos helemaal jeZelf te zijn met ieder deel dat daarbij hoort. Deze kaart vraagt je dat brein van je tot stilte te manen.

Een ander deel van deze kaart is Verleiding! De “zonde” van het leven. Drank, drugs, seks, voedsel, telefoon, gamen alles waarvan je brein de label bepaalt in goed of slecht!
We weten allemaal dat we sommige zaken met mate mogen benaderen. Overal waar Te voor staat is niet in balans. Dat betekent echter niet dat het geen onderdeel is van het leven, dat we het maar helemaal moeten afzweren. Het vraagt ons om te leren “spelen” met de verleiding.

Wanneer je delen van het leven negeert of afzweert heeft het de neiging om steeds groter en groter te worden en je aandacht op te eisen. Juist om momenten dat je even niet zo sterk in je schoenen staat of dat je moe bent. Wanneer dat brein dan met allerlei verhalen komt over dat jij niet goed genoeg bent dan staat de verleiding ernaast om jou te overtuigen dat mate niet nodig is.

En dit is het werk van 15. de Duivel!
In deze tarot kaart leer jij jeZelf volledig te omarmen. Schuldloos en Schaamteloos ben jij je perfecte jij precies zoals je bent. Je hoeft niets te veranderen behalve dat jij jeZelf volledig mag accepteren met alles wat er is.
En als jij dat doet en je kijkt met liefde naar je totale Zelf dan weet je dat je in liefde voor jeZelf moet zorgen. Nee zeggen tegen wat niet voor jou werkt en Ja tegen je echte Zielsverlangen. Dat is voor jeZelf zorgen.

En voor jeZelf zorgen vraagt doorzettingsvermogen als dat brein je verhalen vertelt, zelfvertrouwen als je twijfelt aan jeZelf, eigen liefde en zelfbeschikking wanneer de verleiding probeert je te overtuigen de balans los te laten.

En deze drie kenmerken omschrijven de basis van de Steenbok behoorlijk goed.

Decks van links naar rechts
This Might HurtThe Ligt Seer’sModern Witch, The Muse
(wanneer je op de naam van een deck klikt wordt je verwezen naar een website waar het deck te koop is).

15. de Duivel is geen kaart van even snel begrijpen! Dit is soms levenslang herhalend werk.
Maak het niet te simpel, je kan niet door deze kaart heen rennen en jeZelf overtuigen dat je alles hebt aangekeken. Dan heeft je brein je te pakken, trucjes om niet aan te kijken wat onder al dat onbewuste gedrag zit. Geef het de tijd, het is echt Steenbok werk!
Hard werken, doorzetten en hoelang het ook duurt niet opgeven.

De spread hieronder kan als een goed begin helpen om de energie van deze tarot kaart te gaan begrijpen. Hoe komen deze energieën terug in je eigen leven? Op welke manier kun je stappen nemen om deze tarot kaart te gaan omarmen en zien als een boodschap waaruit verantwoordelijkheid en zelfbeschikking blijkt.

Hofkaarten

Laten we nog iets dieper kijken naar de kenmerken van de Steenbok door de hofkaart Ridder van Pentakels erbij te halen.

De Ridder van Pentakels is het deel van jou dat gefocust is op de taak, praktisch ingesteld, ambitieus, onafhankelijk, nergens door uit het veld te slaan en met een goed oog voor “zaken”.
Ik moet bij deze Ridder denken aan Keeping your Eye on the Price! Oogsten wat je zaait! Weten dat als je nu investeert en werkt voor je toekomst dat je daar straks de vruchten van plukt.

Natuurlijk is er ook een schaduw aan al dit harde werken. Deze Ridder van Pentakels kan een workaholic zijn die onder spanning staat en doorgaat tot hij erbij neer valt. Niet willen erkennen dat succes meer vraagt dan alleen maar onbuigzame inspanning. Ook hier is een balans nodig tussen ontspanning en inspanning. Als hier de balans zoek is blijft er uiteindelijk alleen maar spanning over.

Deze Ridder van Pentakels komt vaak met de boodschap dat je niet alleen gefocust moet zijn op wat je in de buitenwereld zet en naar buiten uitdraagt. Er is meer dan alleen maar in volle focus gaan voor wat je in de toekomst wilt neerzetten. Wat is er nu, in jou, wat mag ruimte krijgen om gezien te worden in jouw binnenwereld? Op welk deel van je leven kun jij iets meer zachtheid binnenlaten?

Decks van links naar rechts, boven naar onder
The Muse, This Might HurtModern Witch,The Ligt Seer’s

Minor Arcana

Samen met deze Ridder van Pentakels komen de kaarten 2, 3 en 4 van Pentakels als ondersteunende kaarten van de energie van de Steenbok.

Een verhaal bij deze kaarten!
Deze situatie ken je vast, je bent ergens nieuw in, iets waar je hart van gaat gloeien en je bent nog een beetje aan het zoeken hoe je dit kan integreren in je leven tot nu toe. Het is je nog niet eigen en echt anders dan wat je eerst deed en het voelt als superleuk maar onwennig. Je neemt alle informatie en kennis tot je om iets zoveel mogelijk eigen te maken. Leest je in, zoekt informatie en samenwerking met anderen die verder op dit pad zijn en bent als een spons die alles opneemt. Na een tijdje als spons alles te hebben opgenomen wordt dit echt jouw manier van leven. Het is je eigen en je hebt geleerd en leeft wat bij jou past. Dit is het moment waarop je besluit, dit past bij mij, dit niet. Dit wil ik delen en dat houd ik voor mijzelf. Waar heb ik hard voor gewerkt en blijft nu even van mij?

De pentakels gaan over je zielswerk in verbinding met wat de maatschappij van je verwacht. Doen wat je ziel het allerliefst doet. Dat waar je hart van gaat stralen.
Dit kan het nodige van je vragen wanneer je ziel een pad kiest die afwijkend is van de norm of afwijkend van wat je altijd hebt gedaan.

Pentakels 2, je kiest een nieuwe weg. Dit kan van alles zijn. Een nieuwe hobby, een andere richting van werk, een nieuwe zienswijze over hoe jij je leven wilt inrichten. Dit nieuwe bestaat naast het oude. En kan voelen alsof je veel “ballen” in de lucht moet houden. Alsof je jezelf moet verdelen tussen twee verschillen werelden. Het ene is nog niet helemaal eigen, het andere laat je nog niet helemaal los.
Je voelt je verantwoordelijk voor beide en bent aan het zoeken hoe dat wat je het liefst doet steeds meer ruimte en tijd kan krijgen ten opzichte van het “oude”.
Dit vraagt je om keuzes te maken en te leren om te doen wat je echt wilt, niets te doen uit verplichting.


Bij deze kaart wil ik ook het infinity teken benoemen.
Dit teken komt in 4 kaarten terug van een Tarot deck.

2 van Pentakels
01. de Magiër
08. Kracht
21. de Wereld

(Half verborgen in de krans)

Het vertelt mij dat dit een levensles is die je met regelmaat op je pad zal vinden.
Het leven zal namelijk met regelmaat je nieuwe richtingen op sturen waarbij je oude delen van jeZelf zal loslaten.

Wat heeft voor je gewerkt? Is het nu tijd om los te laten?
Wat nu nieuw is zal over een tijd bekend zijn en dan begint dit proces opnieuw.

Valt het je op dat de 3 Major Arcana kaarten belangrijke kaarten zijn die sterk verbonden zijn met één van de drie lijnen in de Major Arcana?
We beginnen de 1e lijn met 01. de Magiër
Stappen na een keuzemoment de 2e lijn in met 08. Kracht
om de 3e lijn te eindigen met 21. de Wereld.
Om hier te komen zal de 2 van Pentakels je regelmatig de vraag stellen,
Welke keus wil je maken?

Meer weten over de 3 lijnen in de Major Arcana?
In de basis workshop Get to know the Tarot wordt hier meer over vertelt


Pentakels 3, doe het niet alleen en doe al zeker niet de dingen waar je niet goed in bent of waar je totaal geen plezier uit haalt. De kaart van samenwerken.
Wanneer jij die nieuwe weg hebt gekozen en een tijdje jongleert met het nieuwe en oude komt er onvermijdelijk een moment waarop je te veel te doen hebt of dat er dingen zijn die jij niet leuk vindt of niet goed in bent. In deze kaart ga je samenwerkingen aan. Dit kan zijn letterlijke samenwerkingen wanneer jouw nieuwgekozen pad hier ruimte voor bied maar het kan ook gaan om het verdiepen van je pad door zienswijzen en lessen van buiten te zoeken.

Boven alles gaat deze kaart over het niet alleen willen doen, hulp en ondersteuning vragen om verder te komen op je pad.

Met daarbij een verborgen uitdaging, laat jij je hoofd te veel hangen naar meningen van anderen! Een kaart van uiterste die vraagt om balans.

Pentakels 4, bepaal je grenzen! Nu je dat nieuwe pad bent opgelopen en in samenwerking je kennis en kunde hebt verdiept komt er een moment waarop je moet gaan bepalen wat is van mij, wat is van de ander en waarop geef ik en wat houd ik bij mijzelf.

Deze kaart wil nog wel eens worden weggezet als de energie van gierigheid of hebzucht. Is je grenzen bepalen gierig? Is het hebzuchtig als jij omarmt wat het werk je hebt opgeleverd. Grenzen voelen, bepalen en handhaven is nooit gierig of hebzuchtig. Het is gezond en noodzakelijk. Vanuit deze grenzen kun je altijd nog kiezen wat jij wilt delen of geven.

Deck
This Might Hurt

Oefeningen

De kaarten komen allemaal samen in de energie van de Steenbok.
Het serieuze, gefocuste, op ambities gerichte zodiac teken die met hard werken en soms moeilijke keuzes makend komt waar hij wil!
Al duurt dat soms heel lang, dit is een echte doorzetter.

Deze Steenbok energie kan als tegenhanger wat rust gebruiken om helemaal tot zichzelf te komen. Iets wat je in deze daadkrachtige energie misschien even uit het oog verliest.

Nu is het jouw beurt

Je hebt gelezen wat de Maan in Steenbok je komt vertellen, nu is het jouw beurt om daadwerkelijk het werk te doen.
Wat kan je doen?

Deze Pentakelkaarten zijn verbonden aan het element aarde.
Hierbij wat oefeningen die je helpen om je tot je binnenwereld te richten en tot rust te komen.

  • Meditatie! Een hele fijne app waarin je visualisaties, meditaties maar ook korte cursussen rondom mindfulness kunt vinden is InsightTimer. Gegarandeerd dat je hier een meditatie vindt die bij jouw voorkeuren past.
    Mijn favoriet, Ontspannende Slaapmeditatie van Suzan van der Goes.
  • Meditatie en stil zitten (of liggen) niets voor jou? Mandala’s tekenen of gewoon kleuren zoals jij wilt is ook een vorm van meditatie.
  • Droom even weg! Sluit je ogen en denk aan leuke, fijne en positieve dingen die helemaal niets te maken hebben met de taak waar je mee bezig bent. Gun jeZelf 5 minuten (10 als je nu denkt, dat is veel te lang, haha) en ervaar hoe je na deze dagdroom weer vol nieuwe inzichten verder kunt.
  • Ademen! En nu niet denken, dat doe ik de hele dag al! Bewust ademen. Je kan dit heel simpel houden door een diepe adem teug richting je buik te nemen via je neus, heel even rusten en dan uit via de mond. Doe dit drie keer terwijl je een glimlach op je gezicht hebt.

    Wil je een wat actievere ademhalingsoefening dan kun je kiezen voor de 4×4 ademhaling. Adem 4 tellen in door je neus, adem vervolgens 4 tellen uit door de neus. Doe deze set 4 keer. Hierna herhaal je deze set alleen houd je na iedere in en uitademing je adem even vast. Hierna nogmaals een eerste set zonder de adem vast te houden.
    Instant Freshness gegarandeerd.

Ik hoop dat je met deze MaanSage in Steenbok een goed beeld hebt gekregen over wat de Maan in dit teken komt vertellen.
Voel je vrij om je gedachtes hierover met mij te delen, zo kunnen we van elkaar leren.

Liefs

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!