18. de Maan

MaanSage, Vissen

De Volle maan in het teken Vissen.
Nu heb ik best wat belangrijke vissen in mijn leven, mijn mama bijvoorbeeld en ook mijn jongste zoon. Die overigens in niets op zijn oma lijkt dus ik ben benieuwd wat ik nu allemaal ga ontdekken.

Met deze Vissen komt de Tarotkaart 18. de Maan om deze maand te bespreken en onderzoeken.

En dit geeft mij gelijk een kijkje in waarom ik de overeenkomsten van mijn moeder en zoon niet gelijk zie. Die Maan kaart is namelijk een lastige kaart om te doorgronden. Het laat nooit zichzelf helemaal zien. En dat is een kenmerk die ik dan wel weer in beide herken.

Kaart 18. de Maan van The Muse Tarot

Bij de Maan kaart komt voor mij vaak het gevoel van duisternis of onduidelijkheid. Het gewoon even niet weten en daar proberen prima mee te zijn.
Het is het donkerste deel van de nacht en niets is helder.

Deze kaart vraagt om nog dieper in JeZelf te zakken. Hier kijk je met je intuïtie maar zie je nog even niets helder.
Geen antwoorden op het leven hebben is ongemakkelijk in iedere vorm. Het voelt als de controle verliezen.
Kun jij je overgeven aan de uitnodiging van de kaart om de magie van het niet weten te ervaren en het er te laten zijn?

Vragen die in deze kaart naar voren komen zijn vragen als:
Wat zie ik over het hoofd?
Welk patroon is in mijn leven aan het herhalen?
Wat is echt en wat verbeeld ik me?

En dan moet je accepteren dat je de antwoorden op deze vragen niet krijgt in de Maan kaart.
Wat gebeurt er dan in jou? Hoe reageer jij op dit moment van leegte, van het niet weten?
Geef je jezelf eraan over en laat je het er even zijn die leegte? of luister je naar je ego die om controle vraagt en raak je in paniek en reageer je vanuit angst?

De vraag hier is, kun jij in overgave zijn of blijf je in je weerstand?

De volle Maan in Vissen is een dromerige tijd, heel geschikt om dingen los te laten, te mediteren en je bezig te houden met spiritualiteit, mooie muziek en overgave.

Kenmerken die een Vis omschrijft zijn breed en diep. Ze hebben een groot hart, luisteren naar hun intuïtie, zijn echte dromers en hebben diepe intense emoties. Daar staat tegenover dat ze besluiteloos kunnen zijn, bang voor afwijzing en moeilijk te doorgronden.
En laat dit nu precies de kenmerken zijn die de kaart de Maan omschrijven. De Maan gaat over je hart en je diepe intuïtie, je dromen en je diepe emoties. Ze zijn alleen niet altijd zo makkelijk te doorgronden en dat is in deze kaart ook gewoon nog even niet de bedoeling.

Het gaat over jouw overgave! De overgave aan het intuïtief weten dat het helder zal worden, dat je geleid wordt en dat je nu even diepe innerlijke overgave nodig hebt om verder te kunnen.

Deze maand is het goed om wat aandacht aan je dromen te besteden, wat komen ze jou vertellen. Je dromen is een manier van jou onderbewuste om met je te praten.

Verdieping

Om de Maan uit te leggen kun je het allerbeste bij JeZelf naar binnen. De Maan gaat dan om overgave en intuïtief weten maar dat komt voor ieder anders naar voren. In de spread voor deze kaart heb ik hier rekening mee gehouden. Met deze vragen kun je dieper in je eigen kennis over jou manier van overgave. Duik er in… en ervaar waar en hoe jij overgave ziet en ervaart.

Hofkaarten

Deze Volle Maan is daar de Koning van Kelken.
En met deze koning treffen we de kwaliteiten en kenmerken van iemand die zich heeft overgegeven aan de vragen die opkomen bij de Maankaart.

De Koning van Kelken in jeZelf ontdekken is de Maan omarmen.

Dit is het deel van jou dat met compassie, zachtheid en geduld naar situaties kan kijken. Wetend dat zachtheid niet gelijk staat met zwakheid komt deze Koning voor jou maar ook voor iedereen om je heen opdagen zonder oordeel.
Hier vind je je emotionele wijsheid in jeZelf.

De Koning van Kelken kan zich in iedere situatie inleven, kan ieders kant zien en toch gaat hij niet kopje onder in een verwachting dat hij het moet oplossen. Hij helpt op de achtergrond met liefde maar maakt het niet zijn probleem en gaat al zeker niet op zoek naar schouderklopjes of complimenten.

Daarnaast, en dat vind ik misschien wel de meest bewonderenswaardige eigenschap van deze Koning, hij ziet niet alleen een ander volledig en echt maar ook zichzelf. Dit maakt dat hij zijn diepe emoties kent en zich kan zich overgeven aan de momenten waarin zaken onzeker zijn. Hij accepteert de stilstand en weet er komt altijd een antwoord ook al duurt het misschien even. De dromer met realiteitszin vind ik deze koning.

Deze kenmerken vind je natuurlijk ook volledig terug in de Maan kaart. Dit geeft je een goed beeld dat ook al wordt de Maan als een kaart omschreven waar je je vinger niet volledig achter kan krijgen dit niet betekend dat het dan maar vaag en onbestemd moet zijn. Ook in vertrouwen en zaken laten gebeuren zit een onnoemelijke persoonlijke kracht.

Koning van Kelken in The Wild Unknow en The Muse Tarot

Minor Arcana

Bij deze kaarten komt het verhaal van de kaarten 8, 9 en 10 van Kelken.
Wat hebben deze kaarten als onderliggende boodschap?

8 van Kelken
Met de 8 van Kelken laat je iets achter wat je diep raakt in je hart. Dit kan over heel veel situaties gaan van liefde, tot vriendschap, dromen of werk maar het gaat altijd over iets dat je in je kern heeft geraakt en verandert. Je bent alleen nu op het punt gekomen dat je weet ik kan zo niet verder, ik zal dit los moeten laten en verder gaan ook al is dat met een zwaar hart en zal het mij veel daadkracht kosten om door te zetten.
Je hebt nog geen idee wat je te wachten staat je weet alleen dat je al je energie die je in de situatie hebt gestopt niet meer terug zal krijgen. De verandering waar je hard voor hebt gewerkt en op hebt gehoopt zal niet plaats vinden en de enige weg nu is hiervan weglopen en dan vooruit op een nieuw pad.

De kaart praat over een concrete actie waarbij het nu voelt als falen en met veel verdriet zal gaan, echter gaat het ook over de hoop voor de toekomst. Het moment dat je alles echt achter je hebt kunnen laten en alles je weer toelacht.
En tot die tijd weet je even niets zeker, een echt Maan moment.

9 van Kelken
Deze kaart wordt standaard als een hele positieve kaart ervaren. Hier mag jij jezelf vieren. De, doe een wens want die zal zeker waar worden, kaart. Ik ervaar deze kaart iets anders. Nog niet zolang geleden kwam deze kaart in een reading voor een klant op een plek en situatie dat er weinig te vieren viel. En ik ben van mening, een omschrijving van een kaart moet universeel zijn. Het moet voor iedereen kunnen gelden en niemand uitsluiten. En we weten allemaal, wensen om het winnen van de loterij maakt nog niet dat je hem ook daadwerkelijk wint, anders was iedereen nu loterij winnaar.

Dus wat komt deze kaart dan wel vertellen. Omdat hij volgend is om de 8 van Kelken waarin we iets achterlaten ervaar ik deze kaart als de focus naar jezelf hebben gehaald en hierin goed voor jezelf hebben gezorgd. Al die Kelken achter je laten zien dat jij en jij alleen hebt gezorgd dat er aan jou behoeftes is voldaan. Ik zie voor me dat al die kelken zijn gevuld met kwaliteiten die jij nodig hebt in het leven. En jij hebt ervoor gezorgd dat die kelken gevuld zijn met al die kwaliteiten.

Daarbij, je zorgt er niet alleen voor, je beschermt ze ook. Er gaat niet meer uit dan jij wilt en kunt aanvullen. En voor mij is dat jeZelf vieren en een prachtige consequentie van kaart 8 waarin je hebt aangegeven, nu heb ik genoeg gegeven … ik loop hier van weg.

10 van Kelken
Weer een kaart die wordt toegejuicht als een hele positieve kaart met alleen maar geweldige betekenissen. Zeg maar de en ze leven nog lang en gelukkig versie van de Tarot.
En net als in sprookjes die op dat moment stoppen terwijl de knappe prins de prinses van haar voeten veegt vertelt dat helemaal niets over wat daarna gebeurt. Die prins kan wel weigeren om de prinses iedere keer te bevestigen in haar onzekerheden en de prinses kan zo maar besluiten dat ze geen kinderen wil maar wil focussen op haar carrière. En hoe gaan ze daar dan mee om…. That’s life after 10 van Kelken.

Wat wil ik hier nu mee zeggen…. de 10 van Kelken is een moment opname. Een moment waarin je voelt, ik ben op mijn plek. In welke vorm dit ook is voor jou.
In de traditionele kaarten zie je vaak gezinnen met meerdere generaties bij elkaar. Het gaat hierin niet over het huisje boompje beestje ideaal, ook al lijkt de kaart dat te zeggen.
Het gaat om wat en hoe jij op je plek bent in welke vorm dan ook. Het is een gevoel…. een geluksgevoel, een tevredenheidsgevoel…. vertrouwen in dat je bent waar je moet zijn.

Gewoon zijn en even niets anders verlangen dan dat zijn.

8, 9 en 10 van Kelken uit The Wild Unknown

Samenvatting

Zie je hoe deze kaarten, 8, 9 en 10 van Kelken, die maan en Koning ondersteunen. Het is het onderliggende verhaal van deze kaarten die laten zien welke gevoelens en gedragingen thuishoren bij de Maan en hoe de Koning van Kelken je kan ondersteunen in de stappen die je hebt te nemen.

Deze Volle Maan in Vissen vraagt van jou om je reflecties van vorige maand mee te nemen en even te laten sudderen. Even te accepteren dat je nog even niet weet wat er gaat gebeuren, te vertrouwen dat alles uiteindelijk goed zal komen.

Dit betekent overigens niet dat je geen actie kan nemen, die kaart 8 van Kelken praat heel duidelijk over actie maar verwacht nog geen zekerheden vanuit deze actie. Geef het tijd, zorg in de tussentijd goed voor jezelf, vul die 9 Kelken en leer dat er momenten zullen zijn waarin je gewoon helemaal aanwezig bent en hoe fijn het voelt als je vertrouwt op een goede afloop in de 10 van Kelken.

Nu is het jouw beurt

Ja hier kan ik natuurlijk niets anders dan een oefening meegeven in dromen ontcijferen.
Die Koning van Kelken is die dromer met realiteitszin. De maan praat over dromen en het sterrenbeeld Vissen gaat over een Dromer….

Dromen willen nog wel eens verschillen met ons echte leven. We dromen zonder gêne over dingen die we bij bewustzijn nooit zouden doen of gebeurtenissen die we hopen nooit mee te maken.

Soms willen dromen ons direct ontschieten bij het ontwaken maar de gevoelens waarmee ze kwamen blijft vaak nog lang hangen. Wanneer je dan opschrijft wat je nog wel hebt onthouden of de gevoelens die daarbij kwamen kan dit je helpen om onbewuste emoties en gevoelens inzichtelijk te maken voor jezelf.
Het maakt niet uit hoe je de dromen onthoudt en voor je laat praten. Je notitieblokje naast je bed of door het inspreken van een voice bericht, kies wat jij fijn vindt.

Hieronder vind je een opzetje van een droomdagboek als hulpmiddel om je eigen weg hiermee te vinden. Zoals altijd, neem wat voor jou past en laat los wat niets voor je doet.

Droom dagboek, download

Op het internet zijn er vele uitleggen van dromen of tekens in dromen te vinden. Mijn advies kijk eerst bij jezelf wat voor gevoelens je over de droom hebt voor je informatie van een ander opzoekt. Vaak weet je onbewust al meer dan je denkt en hoe meer je je dromen leert kennen hoe makkelijker je de boodschappen voor jou kunt ontcijferen.

Mocht je nu net als ik geen genoeg kunnen krijgen van journals of notitieboekjes en wil je wat meer begeleid worden in de ontdekken van je dromen dan is dit dromendagboek ook een aanrader.
Per slot kun je nooit te veel notitieboekjes hebben…..

Veel plezier met het ontdekken van de verborgen boodschap in je dromen en tot de volgende MaanSage….

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!