17. de Ster

MaanSage, Waterman

De Waterman is verbonden aan kaart 17. De Ster.

Deze verbinding stelde mij voor hoofdbrekens. Hoe kan de Waterman, het teken van originele invallen maar ook rusteloze energie, nu verbonden zijn aan de Ster, de kaart die praat over Regeneratie en Rust. Een bijna meditatieve kaart zelfs. Ik heb mij flink moeten ingraven in informatie over de Waterman, maar nog meer heb ik mijn kennis over de Ster moeten verdiepen.

Dit laat zo goed zien hoe de Tarot een levenslange school is. Je bent niet op een dag klaar met leren en begrijpen van de Tarot. Het is geen kwestie van een boek lezen, de kaarten uit je hoofd leren en klaar. Nee, de Tarot is een levensles die door je leven heen steeds meer verdieping en vernieuwing vindt en die maakt dat je regelmatig je mening of ervaring wat bijstelt. Laagje voor laagje kom je tot inzichten.

En het was dus nu tijd voor mijn nieuwe inzichten van de Ster, kom… ik neem je mee in wat ik heb ontdekt.

De Ster is de eerste kaart na de Toren, de kaart waarin trauma aan het licht is gekomen. We zijn tot op onze fundering afgebroken om dan te ontdekken dat die fundering niet al te best is en we gaan stappen nemen om die fundering te herstellen. Pittig en zwaar innerlijk werk wordt hier van je verwacht. Dus de Ster die daarop volgt vraagt om regeneratie en rust. Bijkomen van al dat diepe graafwerk in de Toren.

Bij de Ster moet ik altijd denken aan Rust, Reinheid en Regelmaat. Behoorlijk ouderwets, ik weet het, mijn oma had het als haar motto maar het benoemd wel precies dat waar je naar verlangt en wat je nodig hebt na Torenwerk.

Jouw tijd in de Ster is nodig om echt je trauma te verwerken. Iets meemaken en doorrennen is een recept voor herhaling, keer op keer. Iets aankijken om daarna te verwerken is een langer intensiever proces.
De Ster houd je met haar rust en regelmaat op je plek om ernaar te kijken, te verwerken, te huilen, afscheid te nemen, te erkennen om uiteindelijk te ervaren dat je er doorheen bent gegaan en op een andere betere plek weer boven bent gekomen. Radicale Genezing…. en hier komt de energie van Waterman naar boven.

Want die Waterman staat voor veel kenmerken, o.a.:
Vaak wat excentriek
Idealist met vernieuwende ideeën
Echte (snelle) denker
Hulpvaardig
Ruimdenkend

Maar bovenal staat de Waterman voor Radicale Authentieke Zelfexpressie of met andere woorden een Waterman is compleet origineel zichzelf.

En in de Ster ben jij jeZelf weer aan het herontdekken, aan het hervormen naar je eigen authentieke beeld. Die je misschien kwijt was geraakt, maar na de afbraak van de Toren opnieuw vindt. Er wordt niet voor niets over Radicale Genezing gesproken. In de Ster krijg jij de ruimte om terug te gaan naar je basis en jeZelf, zonder beperkingen, te ontdekken. Wie ben jij zonder je trauma?

Deze Ster kaart komt uit het Tarot Deck: This Might Hurt

En zo ontdekte ik, de Ster is niet alleen maar Rust, Reinheid en Regelmaat! Regeneratie is misschien nog wel een belangrijkere ‘R’ die aan het rijtje toegevoegd mag worden. Want regeneratie betekent letterlijk wedergeboorte. Het is de wedergeboorte van jouw Radicale Authentieke Zelf….

Verdieping

Nu ik zelf een verdiepende kijk heb gekregen bij de Ster kaart in het deck, kan ik niet wachten om met een Tarotspread te onderzoeken op welke manier zij op dit moment in mijn leven zichtbaar is.
Wil jij ook die inzichten voor jezelf ontdekken….?
Gebruik dan de onderstaande spread speciaal voor de Ster.

Hofkaarten

Bij de Ster komt de Koningin van Zwaarden. Ik heb voor alle vier de Koninginnen in het deck een beetje een zwak. Dit komt waarschijnlijk omdat ik deze Koninginnen het makkelijkst in mijzelf kan terugvinden. Ze geven de energie van zelfvertrouwen vanuit de lessen die ze geleerd hebben, ze zijn gul in het delen van die lessen zonder opdringerig te worden, sterk en vaak wat bespiegelend.

Toch staat deze Koningin van Zwaarden het verst van mij af. Ze is zeker in ieder van ons aanwezig, maar komt vaak in de vorm van de criticus naar boven.
Ze heeft die koele doordringende energie van rationele overtuigingen. Ondanks dat in deze hofkaart het element water iets verzacht, is deze Koningin vol met rationele lucht.
Dit is het deel van jou die komt zeggen, nadat je op je gezicht bent gegaan, “ik heb het je gezegd, ik heb je gewaarschuwd!
En kom je met flauwe excuses waarom je iets niet hebt gedaan wat wel beter had geweest, zij maakt met dat zwaard van haar direct korte metten met je onzin.
De stelling streng maar rechtvaardig, is op haar lijf geschreven.

Deze energie kan je goed gebruiken in de Ster, want regeneratie vraagt meer van je dan alleen maar uitrusten. Je hebt jeZelf echt aan te kijken en te besluiten wat echt anders zal moeten en om daar ook naar te handelen om niet opnieuw een gammele toren op slechte fundering te bouwen. Dit vraagt dat die Koningin van Zwaarden je soms toespreekt op je gedrag en je weer het juiste pad op leidt wanneer jij misschien in oude valkuilen bent gestapt.

Deze koningin vind je terug in het Tarot Deck: This Might Hurt

Minor Arcana

De 5, 6 en 7 van Zwaarden laten een verhaal zien waar je doorheen gaat na het trauma van Toren en de Regeneratie van de Ster.

5 van Zwaarden
Je hebt ontdekt dat er om je heen en in je leven dingen zijn die niet kloppen en niet passen bij hoe jij in het leven wilt staan. Je bent de strijd aangegaan en bent als “winnaar” uit de strijd gekomen. Maar kun je wel als winnaar uit een nare strijd komen? Er is altijd wat verloren gegaan. Deze kaart geeft echter aan, ‘ik laat niet meer met mij sollen’. Kosten wat het kost, Ik neem het heft in handen en Ik ga zorgen dat vanaf nu situaties en keuzes passen bij wie ik echt ben. Ik kijk mijzelf recht in de spiegel en zal daarbij eerst “schade” maken om los te kunnen laten wat niet meer past. Reinheid.

6 van Zwaarden
Na die 5 van zwaarden en de eerste krachtige gevoelens van nu is het klaar en strijden voor beter kun je met een verzwaard hart de situatie verlaten. Natuurlijk is het goed en fijn om de situatie achter je te kunnen laten en opnieuw op te bouwen, maar er mag ook ruimte zijn voor erkenning dat iets niet is gelukt zoals je had gewild. Je maakt het beste van een vervelende situatie en dat is krachtig en belangrijk. Hiernaast hoort ook terugblik en reflectie te bestaan. Hoe ben ik hier gekomen en wat kan ik doen om dit voor de toekomst te voorkomen? Rust.

7 van Zwaarden
Traditioneel wordt deze kaart omschreven als de kaart van geheimen en oneerlijkheid. Ik zie echter ook de kant dat oneerlijkheid ook omschreven kan worden als niet willen delen van nieuwe plannen tot je er klaar voor bent om het echt neer te zetten. Niets vervelender namelijk dan je plannen delen om erachter te komen dat een ander jaloers is en je dwarsboomt of zelf met het plan aan de haal gaat. Die “oneerlijkheid” is dan zelfbescherming.
Ik ben heel erg voor vertrouwen, vertrouwen dat dat wat voor jou is altijd bij je zal komen. Echter heb ik door schade en schande geleerd dat niet altijd iedereen zo in het leven staat en in een Ster situatie kun je soms beter even kiezen om eerst alles voor jezelf op orde te hebben en heel duidelijk te weten waar je voor staat vóór je het naar buiten brengt de wereld in. Regelmaat.

Tarot Deck: This Might Hurt

Samenvatting

Bij deze kaarten komen de kwaliteiten van Waterman duidelijk naar voren. Radicale Authentieke Zelfexpressie die de Waterman brengt, zijn ontzettend nodig in je weg door de Ster en de begeleidende kaarten in je ontdekking wie je werkelijk bent en waar jij voor staat.

Deze Waterman energie voelt als dominant en behoorlijk aanwezig, dus verwacht deze Maan dat je strijdvaardig voor je rechten opkomt. You’re not taking any bullshit today, zoals het motto van de Koningin van Zwaarden.

Nu is het jouw beurt

Hoe kan jij die Radicale Authentieke Zelfexpressie van de Waterman ruimte geven tijdens deze Volle Maan?

Deze kaarten gaan over het element Lucht en dit element regeert met je hoofd, je gedachtes, originele ideeën en mogelijke zorgen en angsten. Maar in je hoofd ga je niet jeZelf vinden! JeZelf is een combinatie van alle elementen in jou en als je alleen maar in dat hoofd van je blijft hangen kom je nooit tot die Radicale Authentieke Zelfexpressie.

Dans!
Die doorpakkende energie van Lucht willen we nu niet temperen maar complimenteren met een andere snelle energie, Vuur.
En een betere manier dan dansen kan ik niet bedenken om die energie op te wekken.

Of je nu klein danst, rustig in de hoek van een kamer met de gordijnen dicht of op een groot festival (ok, dat kan nu even niet!) waar iedereen met je meedoet dat maakt niet uit. Kies de vorm die bij jou past en beweeg. Zorg dat het vuurtje in je aangewakkerd wordt en volg je eigen ritme.

Zelf ben ik sinds een tijdje fan van ecstatic dance.
Dansen vanuit je buik. Schoenen uit, ogen dicht en dansen zoals je lijf aangeeft dat ze wil dansen.

Ik moest me eerst over een paar drempels heen werken, maar nu is dit voor mij DE manier om uit mijn hoofd en in mijn lijf te komen.

Je geeft je over aan het ritme, wat kan leiden tot een trance en soms zelf extase. Voor mij brengt het in ieder geval altijd een leeg hoofd.

Hiernaast vind je een aantal van mijn favoriete nummers. Kies er één die je fijn vindt of zet de playlist aan en ga een uur lekker los.

En natuurlijk hoor ik het graag als je aanraders hebt waarop jij graag danst.

Ik hoop dat je met deze MaanSage in Waterman een goed beeld hebt gekregen over wat de Volle Maan dit keer aan je vertelt.

Ik weet dat ik dit keer mijzelf heb verdiept en verwondert en ik kijk uit naar 3 augustus om de energie ook echt te voelen.
Voel je vrij om je gedachtes hierover met mij te delen, zo kunnen we van elkaar leren. Op 19 augustus ben ik hier weer voor de MaanSage van de nieuwe Maan in Leeuw. Een aanvullende energie die de ideeën van Waterman echt neerzet in de wereld. Een combinatie om te creëren vanuit je hart.

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!