En weer draait het Wiel! de herfst Equinox!

… dag en nacht zijn wederom in balans!

Rond 21 september vieren we dat het jaarwiel weer een stukje verder draait!
De Herfst Equinox.
Met andere woorden, er is weer een moment van balans.
Dag en nacht zijn tijdens de Herfst Equinox weer voor even in evenwicht tot het licht zichtbaar gaat afnemen.

Mabon, over de naam van dit jaarfeest is wel wat controversie. Het is namelijk een naam die pas redelijk recent is gegeven aan de Herfst Equinox.
De Herfst Equinox werd altijd al gevierd maar Alex Sanders van de alexandrijnse Wicca stroming besloot rond 1960/ 1970 dat de Herfst Equinox net als alle andere jaarfeesten op het jaarwiel een eigen naam nodig had zodat ook dit jaarfeest een meer “Keltisch gevoel” zou hebben. En dat werd de naam Mabon
Waarom de naam Mabon, een mythologisch figuur uit de Welsh traditie, zijn naam is geleend aan dit jaarfeest lijkt onbekend.

Dit feest wil nog wel eens aangemerkt worden als een minder belangrijk feest t.o.v. bijvoorbeeld Samhain maar waarom zou enige feest minder moeten zijn dan een ander feest?
Mabon luidt voor mij de echte start van mijn favoriete seizoen in…… De herfst!
En op te maken uit allerlei berichten op socials en alle enthousiaste vrouwen in mijn omgeving die uitkijken naar de Pumpkin Spiced Everthing denk ik zo dat ik niet de enige ben die dit een fijn feest vindt.

Mabon, de herfst equinox is het 2e oogstfeest wat we deze periode vieren. Dit is de periode waarin de oogst van het land wordt gehaald en net zoals bij Lughnasadh is deze oogsttijd een mooi moment om bij jezelf te onderzoeken wat jij oogst!

Bij Mabon kun je dan nog een stapje verder gaan, want als jij voor jezelf duidelijk hebt wat je oogst is van de afgelopen periode en daar dankbaarheid voor hebt getoond kun je met Mabon de balans op maken en ook echt dingen loslaten of achterlaten.
Om in de oogst terminologie te blijven, niet alles van je oogst wil je volgend jaar als nieuwe zaadjes planten.

De balans opmaken


Mabon en de Tarot

Om deze balans op te maken vind je hier drie mooie Tarot spreads in een thema passend bij Mabon.

Mabon Spread – Appels en Choco


Wijsheid van de Crone Spread – Inzichten van de wijze oude vrouw


Pumpkin Spice Season Spread – You hate it of you love it!


Je vindt de gratis download van deze drie Tarotspreads in de shop.
Blessed Mabon!

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!