06. de Geliefden

Maansage, Tweeling

Tarotkaarten
6. de Geliefden (the Lovers)
Koning van Zwaarden
8, 9 en 10 van Zwaarden

Groeiend richting de Volle Maan in Tweeling heb ik een beetje een onbestemd gevoel. Rusteloze energie is al een paar dagen in mij aanwezig zonder dat ik er mijn vinger op kan leggen. Het gevoel dat er veel op mijn bord ligt en dat ik de grip wat kwijt ben en het oude vertrouwde mantra in mijn hoofd, doe ik wel voldoende?

Normaal ga ik deze energie met to-do lijstjes te lijf. Ik schrijf alles op wat door mijn hoofd gaat, structureer naar prioriteit en vind hierin mijn rust, maar dit keer is het anders. De rusteloosheid zit dieper en heeft weinig tot niets van doen met taken of verwachtingen.

Dat rusteloze gevoel had de overhand en ik kon maar niet de vinger op de zere plek leggen. Tot ik mij ging verdiepen in deze Sage en opschreef welke kaarten deze Volle Maan de energie meegeven.

Bovenstaande tekst schreef ik in 2020, om nu een jaar later dit te lezen en te denken, ja ik voel dit nu weer precies zo met wederom de Volle Maan in Tweeling in aantocht.

Deze Volle Maan staat in het teken van de kaart 6. de Geliefden en bij deze kaart komt het element Lucht, de Zwaardenkaarten… of te wel… je breinchemie piekt hier als een malle! Je voelt behoefte aan controle, zoekt naar informatie en bent vooral veel in communicatie. En bij deze energie is vaak de tegenligger dat je de rust in jezelf nog wel eens wilt kwijtraken. En zie daar de uitleg voor mijn innerlijke onrust.

Herken jij deze energie? Ben jij misschien ook te veel in communicatie en raak je hiermee makkelijk van je eigen weg af?

Laten we deze Volle Maan onderzoeken waar het vandaan komt want dan kunnen we het ook ombuigen of in ieder geval liefdevol omarmen.

Major Arcana kaart 6. de Geliefden
Zoals bij veel kaarten in de Tarot is het eerste aanblik van een kaart niet altijd de enige of werkelijke betekenis van de kaart. Ik denk zelfs dat dit vooral voor De Geliefden kaart aan de orde is. De naam zet je namelijk op het verkeerde been, het lijkt over geliefden te gaan.

Dit is niet fout, voor mij bestaat er geen goed of fout in de Tarot, maar wel heel eenzijdig bekeken. Niet iedereen heeft of wilt een geliefde. Geliefdes komen in allerlei vormen en maten en ook jij kan je eigen geliefde zijn. Doordat ik de Tarot altijd benader als inzicht in jezelf ervaar ik deze kaart dus in eerste instantie als een boodschap over jouw zelfliefde.

Deze kaart vraagt je het volgende te onderzoeken: Wat zijn mijn verlangens en behoeftes en weet ik hoe ik deze verlangens en behoeftes zelf kan vervullen? Of zoek ik vervulling buiten mijzelf?

Kun jij alles in jezelf vinden? En hoe denk jij eigenlijk over de stelling dat je alles in jezelf moet vinden? Is het waarheid dat je alles in jezelf kan vinden of hebben wij als mens een ander nodig om volledig te zijn? Ik ben van mening dat de waarheid beide kanten behelst en dat dit in de kaart is terug te vinden.

Wanneer jij voor jezelf niet duidelijk hebt welke behoeftes jij hebt en jij stapt onbewust over deze behoeftes in een relatie (van enige vorm) ontstaat er vaak scheefgroei. Jouw onbewuste behoeftes ga je projecteren op een ander inclusief de verwachtingen die je daarbij hebt. Dit is een recept voor tekort.
Echter wanneer jij je werk hebt gedaan, je bewust bent van je behoeftes en waar deze behoeftes vandaan komen en je stapt dan in een relatie dan is daar gelijkwaardigheid zonder geprojecteerde verwachtingen. In deze basis kun je elkaar aanvullen en van elkaar leren waardoor je verder op je eigen pad komt.

Zelfliefde is dus de basis van liefde met anderen. Het sluit elkaar niet uit, het gaat niet de strijd met elkaar aan. Enige is wel dat je begint bij zelfliefde.

In deze kaart begint de basis van schaduwwerk!

Je zou misschien denken bij een kaart als de geliefden gaat het over gevoelens en emoties dus dan hoort het element water (de kelken) die over gevoelens en emoties regeert vast bij deze kaart.
Ik was in ieder geval heel verrast toen ik leerde dat het element lucht (de zwaarden) bij deze kaart hoort. Alleen nu, jaren verder en met meer inzicht in het aandeel zelfliefde in de kaart, voelt het zo logisch dat het element lucht samen hoort met de Geliefden.

Waarom?
Wat zit ons als mens het meest in de weg om werkelijk van onszelf te houden, onszelf te koesteren of lief te hebben?
Je gedachtes, je angsten en je overtuigingen! En die komen niet uit je hart… deze breinchemie komt vanuit je hoofd! Welkom lucht!

We kunnen onszelf van alles wijsmaken en daarmee onszelf totaal op slot zetten. Want als jij niet liefdevol tegen jezelf praat en gelooft wat je brein allemaal opdist… hoe kom je dan ooit nog tot liefdevolle gedachtes over jezelf?

Koning van Zwaarden
De Koning van Zwaarden verbonden aan 06. de Geliefden geeft ons een kijkje in de kwaliteiten van de zwaarden set. De zwaarden set met al zijn breinchemie kan nog wel eens weerstand oproepen en ervaren worden als zware set met vooral negativiteit.
Maar niets in het leven is volledig positief of negatief. En deze koning vertegenwoordigd de volledige beleving hiervan voor deze set.

Kenmerken passend bij deze Koning en bij de Tweeling zijn…
Filosofisch, bedachtzaam, onpartijdig. diplomatiek en vooral rationeel.

Dit is de Koning die de breinchemie heeft getrotseerd en heeft ervaren en geleerd dat, dat wat je brein komt vertellen niet per definitie waar is. Dit resulteert in een zelfverzekerde koning die zijn eigen mening kent en dit kan uitdragen zonder hiermee een ander te kort te doen maar ook zichzelf niet wegcijfert. Deze koning heeft zijn schaduw werk gedaan en heeft daardoor begrip gekregen voor anderen maar bovenal zichzelf. Hieruit voort groeit onvoorwaardelijke zelfliefde.

Hoe is deze koning zover gekomen?

Minor Arcana

Dit antwoord vind je terug in de verbonden Minor Arcana kaarten 8,9 en 10 van Zwaarden.
Deze kaarten geven een inkijkje in de breinchemie waar ik het steeds over heb in deze Sage. Wat gebeurt er nu precies.

8 van Zwaarden
Beperkingen, denken in onmogelijkheden, jezelf gebonden voelen.

Dit is een van de kaarten die zo mooi illustreren wat de kaart van je vraagt. Op de tekening van deze kaart zie je vaak iemand die geblinddoekt is, volledig gewikkeld in touwen met acht zwaarden om haar heen. In eerste instantie lijkt het alsof je geen kant op kan. In alles ben je beperkt.
Je brein, je gedachtes, je angsten beperken je. Je bent van mening of hebt je zelf overtuigd dat iets niet kan of onmogelijk is. Echter als je goed kijkt zul je zien dat de zwaarden een opening bieden.
Jij bent de beperking, jij legt jezelf die beperking op of geeft een ander daarin te veel macht. Kun jij naar dit gedrag kijken en je beperkingen zien voor wat ze zijn? Opgelegd door je eigen gedachtes!

9 van Zwaarden
Slapeloze nachten, zorgen, hoofdbrekens

Wanneer je voor jezelf ziet dat het je hoofd is die je tegenhoudt is dat de eerste stap. Dit betekent niet dat ineens al je zorgen over zijn, vaak worden ze zelfs nog groter omdat je mogelijk in de valkuil stapt om jezelf nog meer de schuld te geven of nog kleiner maakt.
De vraag die je hier te stellen hebt is, Waar ben ik zo bang voor? En daaropvolgend, Is dat een reële angst?
De 9 kaart vraagt nog meer zelfonderzoek en nog meer schaduwwerk. Je hebt hier diep te gaan zodat je de kern vind van je gedachtes!

10 van Zwaarden
Einde, vervolmaking, loslaten

De kaart die vaak in de meest lugubere manier wordt uitgebeeld. Tien zwaarden in je rug, dood!
Zie je hier de link naar de dood kaart? De kaart gaat over transformatie en dat geldt ook voor de 10 van Zwaarden. Hier raak je rock-bottom waardoor je leert, mijn gevoelde angst is niet reëel en vanaf nu is er alleen nog maar de weg naar boven.
Een harde les die resulteert in rationaliteit. Je leert hier dat je brein soms echt spelletjes met je speelt en dat als je de angsten de overhand geeft je volledig wegdrijft van jezelf en je waarheid. Hierdoor ga je rationeler naar je gedachtes en angsten kijken waardoor de koning in jezelf ontwaakt.

Deze les zullen we als mens vaak ontvangen, steeds in een stapje dieper besef dat ons brein ons voor de gek houdt, ons beperkt en klein houdt. Met deze les leren wij langzaam van ieder deel van onszelf te houden en dat resulteert in onvoorwaardelijke zelfliefde… de boodschap van 6. De Geliefden kaart in de Tarot.

Zoals iedere Sage sluit ik af met een spread passen bij de kaart van deze Sage en dit keer zal ik ook delen over mijn uitkomsten en de onrust die ik al even voel in de aanloop richting de Volle Maan van 30 november.

Mijn thema kaart voor dit jaar is de Dwaas en als vanzelf neem ik dit jaar met regelmaat “Dwaze” stappen, in mijn gehele leven maar vooral in mijn bedrijf.
Zoals passend bij de Dwaas gaat dit vaak volledig in flow zonder echt na te denken over welke gevolgen iets kan hebben.
Mijn brein doet het hier alleen niet zo goed op, die wil mijn veilig houden dus begint direct met het roepen waarom iets niet kan, waarom het mis zal gaan en soms de overtreffende trap… daar zit niemand op te wachten, wie denk je wel dat je bent!

Ik heb het werk van de kaart 8 van Zwaarden gedaan dus ik zie wat dit is, breinchemie!
Maar ik ben gewoon maar mens en dus blijf ik echt nog wel eens hangen in de 9 van Zwaarden waarin “angsten en zorgen” mij wakker houden ondanks dat ik weet dat ik deze “angsten” zelf in mijn hoofd creëer.

Bij deze spread kwam mijn favoriete kaart naar voren, de Duivel! Die mij vraagt schaamteloos en Schuldloos mijzelf te zijn! Laat die breinchemie je toch niet verleiden tot afleiding van waar het werkelijk om gaat.
Als advies wat mij zou helpen kreeg ik de gedraaide 6 van Staven, haal je vuur en energie bij jezelf en niet uit de aanmoediging door anderen! Vertrouw op je kunnen zonder dat je dit door andere bevestigd ziet.

Ik vertel dit niet voor goedkeuring of voor aanmoediging. Ik deel dit zodat jij ervaart dat je niet alleen bent met deze breinchemie. Ieder ervaart het op een ander vlak, maar we hebben deze les allemaal te leren.

Welke kaarten komen er voor jou…? Zie jij hierin de boodschap hoe je meer ruimte aan liefde voor jezelf kunt geven?
Ik hoor heel graag hoe jij deze spread hebt ervaren, misschien durf jij, net als ik, ook open te delen in wat er voor jou kwam.

Je mag mij altijd een berichtje sturen via de mail of via insta voor vragen of gewoon even een gezellige klets over de Sages.

Tot de volgende MaanSage!

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!