13. de Dood

Maansage, Schorpioen

Tarotkaarten
13. de Dood (Death)
Koningin van Kelken
5, 6 en 7 van Kelken

Met de Maan in Schorpioen blijft niets verborgen. Dit teken uit de dierenriem vraagt diepgang en persoonlijk inzicht. Deze Maan zul je merken dat je sterk de behoefte voelt tot die verdieping. Er is nu geen tijd voor kabbelende oppervlakkige gesprekken. We gaan diep en tot op de bodem.

De energie van de Schorpioen brengt vastbeslotenheid tot het halen van je doel. En naar alle waarschijnlijkheid is dat geen oppervlakkig doel. Je gaat voor volledige vervulling.

Over de mensen geboren onder het teken Schorpioen wordt gezegd dat dit hele gepassioneerde mensen zijn en vooral gericht op seks. Natuurlijk is seksualiteit een belangrijk onderdeel van het leven, maar om alleen daarmee de Schorpioen in verbinding te brengen dan doe je ze te kort. Die intense gepassioneerdheid komt terug in alle delen van het leven. Een Schorpioen gaat voor alles of niets. Op ieder vlak. Dit kan intimiderend zijn voor mensen om hen heen. Bij een Schorpioen lijk je niets te kunnen verbergen terwijl zij een meester zijn in mystiek en nooit het achterste van hun tong te laten zien.

Met de Maan in Schorpioen kun je er dus zeker van zijn dat niets verborgen blijft en dat transformatie op je staat te wachten. Dit kan schuren wanneer jij van nature liever je gevoelens en gedachten inpakt en sugercoat maar weet deze transformatie brengt eerlijkheid. De enige manier om echt jezelf te omarmen.

Major Arcana kaart 13. de Dood
Deze kaart wil nog wel eens schrik oproepen… is het de voorbode van een werkelijke dood?
Om maar gelijk dit vooroordeel weg te nemen… deze kaart komt zeker met de boodschap dat iets dood zal gaan, getransformeerd zal worden maar niet met jouw doodsdatum!
Wie zou ik zijn als ik zou pretenderen te weten wanneer jij het stoffelijke voor het onstoffelijke gaat verruilen? Ik moet er niet aan denken deze kennis te hebben en jij vast ook niet!

Over welke dood gaat het dan wel?

Bij het leven hoort de dood, we hebben maar een zekerheid in dit leven en dat is dat we dit leven uiteindelijk zullen moeten loslaten.
Dit gebeurt wanneer wij loslaten van dit leven maar je vindt de dood in veel meer elementen van het leven terug.

Denk aan de overgang van de zomer naar de winter. Alles komt vanuit volle bloei in verval en sterft af om als voeding te dienen voor de volgende zomer waarin nieuwe bloei, vruchtbaarheid en overvloed zal ontstaan.
Je vindt het ook terug in de maandelijkse cyclus van de vrouw, na de vruchtbaarheid midden in haar cyclus sterft het niet bevruchte eitje om uit haar weg te vloeien en ruimte te maken voor een volgende cyclus van leven of dood.

Ons spreekwoord een kleine dood sterven geeft dit proces ook mooi weer. Wanneer je iets doet wat je spannend vindt en tegenop ziet voelt dat als een beetje sterven. En eigenlijk doe je dat ook, want je laat het deel van jou achter wat iets spannend vind om opnieuw geboren te worden in de wetenschap dat je het hebt gedaan en… een volgende keer is de angst minder en voel je je een ander mens.

De kaart gaat over transformatie, verandering. Het loslaten van oude patronen en gewoontes. Ze laten sterven zodat jij hernieuwt verder kan in een betere vorm van jezelf.

Vragen die je bij deze kaart helpen
Wat is klaar om te gaan?
Waarop ben ik zover om los te laten?

Ik wil hierbij nog iets belangrijks benoemen en je verwijzen naar de kaart 12. de Gehangene.
Het transformatiewerk van de Dood kan pijnlijk en verdrietig zijn, we zijn niet altijd zo goed in loslaten. Om iets los te laten moet je het soms eerst echt even vasthouden. Er helemaal mee zijn, alle delen zien, dankbaarheid tonen voor wat het je heeft gebracht, verdriet om het loslaten er te laten zijn. Dit is echt gehangene werk en het is niet voor niets dat die kaart voor de Dood komt.
Schrik je dus bij de Dood kaart en denk je …. ja maar hoe dan? Kijk dan terug naar de Gehangene…. Hier vind je een grote sleutel bij transformatiewerk.

Koningin van Kelken
Deze koningin krijgt niet altijd de liefde die ze verdient. Hetzelfde geldt voor de Schorpioen en de Doodkaart. Te vaak wordt ze omschreven als de berekende vrouw met ondoorgrondelijke dieptes die ontoegankelijk en afstandelijk is.

Wanneer je de verbinding tussen de kaarten kent en het diepe onderliggende verlangen van de kaarten om het ongeziene boven te halen kun je misschien ook positievere kenmerken voor de Koningin van Kelken bedenken.

Deze koningin komt met een extreem intuïtief vermogen. Ze voelt wat er speelt zonder woorden nodig te hebben. Heel eerlijk, vaak heeft ze de woorden er ook niet voor. Leg gevoel maar eens vast in woorden! Daar is meer lucht voor nodig dan zij in zich heeft.
Haar gevoelsleven is zo diep en intens dat ze het bij zichzelf houdt om een ander niet af te schrikken. Ze doet dit niet, zoals wordt gezegd, om mensen buiten te houden. Als ze altijd zou zeggen wat ze voelt zou dat een ander overspoelen.
Niet delen is, vanuit haarzelf gezien, zorgen voor een ander.
Het gevolg is afstand tot anderen maar haar ruime compassie en de wens altijd controle te houden over haar leven geeft bijna geen ruimte om de harde schil te laten zakken.
Als het echter lukt vindt je daar een compassievolle, koesterende en passievolle diepe poel aan emoties.

Ze vertrouwt niet zomaar, maar als je haar vertrouwen hebt dan is het voor altijd en zonder vragen.
Ze kent diepe dalen maar haar pieken zijn minstens net zo hoog.
Ze is graag alleen, dit heeft ze nodig om haar kelk te vullen, maar is die kelk vol dan deelt ze in overvloed.
Ze is altijd eerlijk maar probeert nooit te kwetsen. Haar eerlijkheid kan alleen wel heel confronterend zijn.
En boos en gekwetst is ze als een echte schorpioen en zal ze steken.

Deze koningin is een vrouw van uiterste die soms onverenigbaar met elkaar lijken waardoor het voelt of je haar nooit echt kent. Maar laten we eerlijk zijn… een beetje vrouwelijk mysterie is nooit verkeerd.

Deze mysterie hangt niet alleen om haar maar ook om de Schorpioen en de kaart van de Dood en dat is precies de verbinding van de kaarten.

Minor Arcana

Bij de kaart de Dood komen de kaarten 5, 6 en 7 van Kelken.

5 van Kelken
Verlies en/ of teleurstelling, liefdesverdriet, hartenpijn met een sprankje hoop.

De kaart heeft de energie van verdriet en rouw. De uitnodiging van de kaart is om daadwerkelijk even met dit verdriet te zijn. Kun jij ruimte maken voor verdriet (groot en klein) zonder direct je om te draaien en te focussen op de twee overgebleven kelken. Wanneer verdriet geen ruimte krijgt wordt het groot en lelijk en zal het op de meest gekke momenten zijn kop op steken.

6 van Kelken
Leven in het verleden, herinnering aan het verleden, je innerlijk kind

De kaart vraagt je opnieuw je hart te openen. Kun jij na het verdriet van kaart 5 je hart weer opnieuw openen. Liefde geboren uit verdriet. Wanneer je het verdriet in de 5 kaart echt ruimte kunt geven zal je in de 6 kaart ervaren hoe groot je hart eigenlijk is en hoeveel liefde en begrip je daar vindt. Je hebt immers in liefde ruimte gehad voor je eigen pijn. Hier kun je als een kind weer openstaan voor onvoorwaardelijke liefde.

7 van Kelken
Veel verlangens, geen keuze kunnen maken, besluitenloosheid

Je hart kent zoveel verlangens dat je gewoon even niet ziet wat je echt wilt. Kun je gewoon even alleen maar dromen en niet van jezelf verlangen om een keus te maken? Vanuit deze “stilstand” komt er uiteindelijk wel duidelijkheid vanuit je hart.

Sidenote: De energie van de Maan is heel sterk aanwezig in deze kaart.
Het gewoon even niet weten en leren daar mee om te gaan i.p.v. jezelf tot actie te dwingen.

Spread

Wat mag er in jouw leven getransformeerd worden of op welk vlak wil jij het mysterie wat meer in je leven oproepen? Je mag mij altijd een berichtje sturen via de mail of via insta voor vragen of gewoon even een gezellige klets over de Sages.

Tot de volgende MaanSage!

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!