05. de Hogepriester

Maansage, Stier

Volle Maan in Stier

Tarotkaarten
5. de Hogepriester (the Hierophant)
Koningin van Pentakels
5, 6 en 7 van Pentakels

Met het teken Stier zal het thema van deze Maan vooral de nadruk hebben op vruchtbaarheid.
Vruchtbaarheid in de vorm van materiele zaken, hoe zorg jij voor een stabiele toevoer aan alles wat jij nodig hebt? Maar ook vruchtbaarheid in eigen waarde en in je talenten. Wat doe jij om je zelfvertrouwen en eigen waarde te laten groeien?

Vruchtbaarheid heeft een brede betekenis en de Volle Maan in Stier vraagt je hier aandacht aan te geven maar ook waarde aan te verbinden. Wat is voor jou vruchtbaarheid?

De Pentakelkaarten passend bij deze Maan laten zien dat het element Aarde aanwezig is bij deze kaarten en in de energie van deze Maan. Dit betekent dat de energie van doorgaan en afmaken waar je aan bent begonnen flink voelbaar zal zijn.

Dit past natuurlijk goed bij de energie van het seizoen Herfst. Losse eindjes afronden voor we de winter instappen en naar binnen keren en stilstaan. Maak hier vooral gebruik van maar haal af en toe de Koningin van Pentakels energie even erbij en koester jezelf. Alleen maar doorgaan om het doorgaan werkt vermoeidheid en leegte in de hand.

Major Arcana kaart 5. de Hogepriester
Laten we beginnen bij de woorden die passen bij deze kaart!

Structuur, zekerheid, realisme, sterke overtuigingen, zelfstandig en zelfverzekerd, praktische aanpak, geduld, direct en eerlijk, mentaal sterk, besluitvaardig, behoefte aan een stevige (luxe) basis.

Nu had ik hier net zo goed kunnen schrijven, laten we beginnen met de woorden passend bij de Koningin van Pentakels of hierbij wat kenmerken van het sterrenbeeld Stier.
Want dan waren dezelfde woorden voorbij gekomen.

Dat is ook het punt van deze MaanSages, laten zien hoe de genoemde kaarten met elkaar verbonden zijn d.m.v. hun verbindende kenmerk… het bijpassende sterrenbeeld.

You get the point, terug naar kaart 5. de Hogepriester.

De wat oudere overtuigingen rondom deze kaart zijn vaak verbonden aan geloof of een spirituele overtuiging. Een leraar en ook het woord verlichting wordt aan deze kaart toegedicht. Dit zijn zeker passende inzichten bij de kaart maar naar mijns inziens iets te smal en summier.

Hoe zie ik deze kaart… wij zijn deze Hogepriester!

Wijsheid vind je niet buiten jezelf, de weg die jij te lopen hebt weet alleen jij…. dat kan een ander je niet leren of opleggen. Jij bent je eigen leraar!

Deze kaart gaat over je eigen inzichten, je eigen lessen, je eigen weten, je eigen wijsheid!
En nu komt het belangrijkste…. het daarop vertrouwen!

En misschien denk je nu, ja maar ik weet echt niet alles… nee dat klopt. En natuurlijk kun je naar een ander kijken voor kennis en verdieping. Alleen het is altijd aan jou om te besluiten wat je met de gegeven informatie doet.
Neem je het aan als waarheid of voel jij wat voor je past en mix je dit met je eigen inzichten?
De Hogepriester is zich heel bewust dat wat hij nu weet kan groeien en veranderen door zijn leven te leven en staat hier ook voor open.

De nieuwsgierige mens zal zichzelf vaak in deze kaart herkennen. Dat gevoel dat als je iets verteld wordt en jij denkt… hmm is dit helemaal waar of is er nog een andere kant? En hoe kan ik dat onderzoeken of zelf ervaren… een echte Hogepriester moment.

De uitdaging in de kaart zit hem zoals zo vaak in het woordje Balans!.

De balans vinden tussen je ziel (dat wat je voelt) en je brein (dat wat je weet). Hoe breng je deze twee in balans en kom jij vanuit hier met een stevige basis waarin jij op jezelf durft te vertrouwen!

Overdenkingen bij deze kaart
Durf jij te vertrouwen op je eigen kern en (levens)ervaring?
Kijk jij snel naar een ander voor het antwoord dat je zoekt?
Geef jij je macht uit handen over je eigen leven?
Welke overtuiging is mij aangeleerd en ben ik dat misschien ontgroeid?
Ben ik toegewijd aan een ander zijn mening en geef ik mijn eigen mening geen ruimte?
Neem ik met mijn mening te veel ruimte in en gun ik een ander wel voldoende ruimte?
Kan ik een ander zijn eigen pad laten lopen zonder te veel te willen sturen of opleggen?

Boodschap bij deze kaart
Blijf Nieuwsgierig!

Koningin van Pentakels

Dit is het deel van jou dat nuchterheid combineert met comfort en verzorging.
Ik moet altijd denken aan het verzorgen van je lijf bij deze kaart. Waarom?
Je lijf verzorgen is heel aards en koesterend, nodig en tegelijk voelt het heel luxe. Bedenk je hoe fijn en luxe het kan voelen als je ‘s avonds voor je naar bed gaat de tijd neemt om de dag van je gezicht te wassen en je heerlijk in te smeren met een fijne voedende crème.
Een hele kleine handeling die meerdere dingen aanraakt, aandacht voor jezelf, koestering, verzorging maar ook aard je jezelf door met je lijf bezig te zijn.

Deze koningin vraagt je naast al die nuchtere en praktische energie die zij in zich heeft of jij d.m.v. kleine “noodzakelijke” handelingen ook voor jezelf zorgt. Ook dat is vruchtbaarheid.

Zij is de koningin die door haar koesterende kant de nuchterheid van de set en de Hogepriester wat meer in balans brengt. De balans tussen de ziel en het verstand vind je in haar.


Minor Arcana

Bij de kaart 5. de Hogepriester komen de kaarten 5, 6 en 7 van Pentakels

5 van Pentakels
Armoede (niet per se materialistisch), onzekerheid, ogen gesloten voor mogelijkheden

In deze kaart voelt het alsof je stabiele flow is opgedroogd en zie je geen mogelijkheden om dat te veranderen. Je hebt je ogen gesloten voor iets wat duidelijk voor je staat. Je lijkt het niet te willen zien.
In deze kaart heb je te leren dat je niet altijd alles alleen kan en dat je soms hulp “moet” vragen.

Side note: Ook in deze kaart is er een verwijzing naar geloof net als bij de Hogepriester.
Extra boodschap, waar leg jij je geloof in?

6 van Pentakels
Hulpvaardigheid, tolerantie, de balans tussen geven en nemen.

Hoe genereus ben jij? Kun je delen? En op welke manier? Is de balans tussen geven en nemen in evenwicht?
Ben jij volledig open in wat je geeft of verwacht je dat wat je geeft volledig wordt geaccepteerd? Kun je geven en daarna loslaten en de ander de keuze geven in wat hij neemt van wat je gaf.
En kun je dit ook voor jezelf doen, jezelf de vrijheid gunnen om iets te nemen of te laten.

7 van Pentakels
Langzame groei, geduld

Kun jij accepteren dat om tot stabiele groei te komen je geduld nodig hebt. Alles wat je wilt laten groeien of dit nu een materiële flow is die tot je komt of je zelfvertrouwen of kennis is. Als het een stabiele basis moet krijgen dan vraagt dit geduld. Gras groeit niet door eraan te trekken. Investeer, verzorg, koester totdat je de vruchten kunt plukken. En ook daarna!

Spread

Waarin wil je de Hogepriester in jouw meer ruimte geven? Je mag mij altijd een berichtje sturen via de mail of via insta voor vragen of gewoon even een gezellige klets over de Sages.

Tot de volgende MaanSage

🌿 Tarot vraag? WhatsApp mij!